Campusurile şcolare de la Scorniceşti, Corabia şi Osica de Sus, şantiere şi după 10 ani. Primăriile de-abia reuşesc să le menţină în conservare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La liceul din Scorniceşti sunt şanse ca proiectul să se finalizeze cu bani de la bugetul local, dar nu în forma iniţială Foto: Alina Mitran

Au trecut aproape 10 ani de când pentru judeţul Olt se aprobau patru mari investiţii - campusuri şcolare - la Slatina, Osica de Sus, Corabia şi Scorniceşti. De la Guvern, în afara fondurilor repartizate în prima tranşă, s-a mai făcut o singură alocare, investiţiile fiind ulterior pasate administraţiilor locale, care se chinuie să le menţină în conservare.

Se promitea reabilitarea spaţiilor pentru cursuri, construcţia de săli de sport, cămine-internat, cantine, săli de festivităţi şi tot ce ar mai fi nevoie într-o unitate şcolară modernă.

Beneficiarele programului iniţiat de Guvernul Tăriceanu au fost Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, Liceul Tehnologic „Gheorghe Roşca“ Osica de Sus, Colegiul Tehnic „Danubius“ din Corabia şi Liceul Scorniceşti. A fost mai întâi discuţia – de ce aceste unităţi şcolare şi nu altele, care poate ar avea mai mare nevoie, căutându-se răspunsuri în zona politică. După care au venit primele alocări, cele mai importante. S-a schimbat guvernul, s-a schimbat şi soarta investiţiilor, ani de-a rândul constructorii şomând, din lipsă de fonduri, pentru ca la opt ani distanţă de la aprobarea realizării obiectivelor, acestea să fie trecute  în ograda primăriilor, administratorii de drept ai unităţilor şcolare.

La Colegiul „Danubius“ elevii folosesc vechea şcoală şi clădiri-şantier

Singurul obiectiv finalizat din cele patru a fost cel de la Slatina, unde Primăria Slatina a putut susţine financiar lucrările rămase. Ultimii bani alocaţi de Guvern, 4,2 milioane lei, veneau în 2012, rămânând de executat lucrări în valoare de 2,6 milioane.

Este, de altfel, singurul exemplu de succes. Celelalte trei primării se chinuie să repartizeze din bugetele şi aşa nu foarte generoase, fiind greu şi să se păstreze în conservare lucrările deja executate.

Din datele de pe hârtie, cea mai grea situaţie pare să fie la Corabia, unde cele propuse iniţial s-au realizat doar 27%. Căminul-internat s-a realizat 80-85%, rămânând „în aer“ un etaj,  corpul A s-a reabilitat 95%, s-a început lucrarea pentru infrastructura termică, dar nu s-a finalizat, iar magaziile, centrala termică, atelierul mecanic, sala de sport, corpul B de clădire, cantina şi reţelele termice au rămas de executat. Din 9,3 milioane lei, la cât se ridica investiţia, au fost alocaţi 2,3 milioane.

Elevii învaţă acum în spaţii vechi, sau în clădiri de pe care s-a dat jos tencuiala, iar din lipsă de bani doar s-au îndepărtat schelele şi totul continuă ca înainte.
Bani pentru continuarea proiectului nu s-au mai alocat de 5 ani. Încercăm să vedem dacă reuşim să obţinem finanţare pe Axa 10 - Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale“, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Oltean.

„La internat folosim parterul şi etajul I. Avem cam 50 de locuri disponibile acum, deşi solicitări ar fi mult mai multe. Din cei 900 de elevi ai şcolii, aproximativ jumătate sunt navetişti. Se trezesc, unii, şi la 5 dimineaţă să ajungă la şcoală. Locurile în internat le-am ocupat având în vedere şi posibilităţile de navetă ale elevilor, pentru că sunt localităţi care au microbuz din jumătate în jumătate de oră şi altele din care pleacă microbuzul o dată pe zi“, declară directorul Colegiului „Danubius“, prof. Tania Modan.

„Avem 186 de copii pe care-i transportăm din localităţile din jur“

La Osica de Sus sunt aduşi cu microbuzele şcolare din localităţile din zonă, în fiecare zi, peste 180 de elevi, care, cel puţin cei de liceu, ar putea rămâne în internat. Aici clădirea ar fi trebuit însă ridicată de la temelie, iar cu banii alocaţi până în prezent, 4,6 milioane lei, s-a făcut doar 40% din investiţie.

„Noi am încercat, în 2014, s-o transferăm pe finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională, am semnat şi contractul, cred că în iulie-august 2014, după care, în noiembrie, am primit răspuns că avem o corecţie de 25% din valoarea investiţiei. De unde iniţial aveam de suportat 200.000 lei, după aplicarea corecţiei era vorba de 2,5 milioane, or lucrul ăsta a fost imposibil de susţinut, aşa că am solicitat rezilierea contractului. 

Mai aveam la primărie în derulare o investiţie la căminul cultural, unde trebuia să finalizăm lucrările, era vorba de 1,4 milioane, aşa că am renunţat. Acum ne trebuie 850.000 lei pentru conservarea lucrărilor, i-am alocat, am făcut zidăria la etaj şi pe exterior şi de acum facem cum putem, cum avem bani. Nu e vorba doar de internat, avem nevoie de o sală de sport, pentru că noi am amenajat ceva, dar e provizoriu. Elevi sunt, nu se pune problema, avem 800 de elevi în toată şcoala, transportăm cu microbuzele şcolare din localităţile vecine 186 de elevi, avem rezultate foarte bune, există solicitări, dar la bugetul localităţii nu ne permitem să finalizăm această investiţie“, a declarat primarul comunei Osica de Sus, Ion Ciocan.

„Nouă ne-au mai rămas de făcut atelierul mecanic, sala de festivităţi şi instalaţiile“

Situaţie trasă parcă la indigo în ceea ce priveşte încercările de transfer pe finanţarea de la ADR –SV Oltenia la Scorniceşti. Şi aici s-a sperat că se poate finaliza investiţia, după care a venit anunţul de corecţie şi s-a renunţat.

„Eu am încercat să iau şi împrumut, n-am reuşit, aşa că am rămas cu ce am reuşit să facem şi continuăm cum putem. Oricum, am făcut 74%. Am reabilitat cantina, liceul pe interior, internatul tot, dotări, a mai rămas atelierul mecanic, sala de festivităţi şi instalaţia electrică“, spune primarul Scorniceştiului, Ion Prioteasa.
Aici investiţia se ridica la 10,9 milioane lei, s-a realizat peste 70%, iar din ce a mai rămas de făcut, cel mai probabil se va mai renunţa la detalii din proiectul iniţial, pentru a fi acoperite costurile. „Pentru anul acesta am alocat 200.000 lei “, a mai spus primarul.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean  nici măcar evidenţa sumelor cheltuite pentru aceste investiţii nu se mai ţine, de când au fost transferate autorităţilor locale. Oricum, bani de investiţii sunt foarte puţini.
„Administraţiile publice locale au preluat investiţiile şi au aplicat pentru a continua. Ne-au fost şi nouă repartizate ceva fonduri, însă pentru investiţia de la Palatul Copiilor“, a declarat inspectorul şcolar-general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Felicia Man.

Citiţi şi: Profesorii de sprijin, rarităţi în şcolile din Olt. Deşi s-a impus integrarea copiilor cu CES în şcolile de masă, nu sunt bani pentru cadre didactice specializate