Satu Mare: Tratament cu patru lăbuţe pentru autişti/GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase câini ai Asociaţiei „Angel Dog“ fac terapie asistată pentru copiii autişti de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare. Rezultatele tratamentului sunt vizibile după numai, o lună, în cazul micuţului Bogar David. „Medicamentul“ care îl face să se deschidă spre lume se numeşte Kocos şi e un bichon bolognez.

Vezi aici GALERIE FOTO

Copiii autişti de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă fac, de circa o lună de zile, terapie asistată de câini.  Cei 36 de copii sunt incluşi în programul comun al Asociaţiei „Angel Dog“ Satu Mare şi al Asociaţiei pentru Autişti „Sfântul Benedict“ din Satu Mare, ce are ca scop sensibilizarea copiilor suferinzi de autism şi deschiderea lor spre lumea din jur.  Primele reacţii ale copiilor au fost de reţinere, după care au început să socializeze cu căţeii.  „Acest program este destinat centrelor şi asociaţiilor care se ocupă de copii cu diferite dizabilităţi psihice şi motorii, pentru a-I ajuta să se deschidă faţă de cei din jurul lor şi să socializeze mai uşor”, spune Szabo Zoltan, preşedintele Asociaţiei „Angel Dog“.
Comunică cu animalele
David Bogar (8 ani) este elev la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Micuţul este autist, afecţiunea lui fiind descoperită când avea un an şi jumătate, iar din cauza acestei tulburări el nu comunică cu cei din jur aproape deloc. Autismul este o stare permanentă care necesită terapii recuperatorii şi compensatorii pentru a se ameliora. „David trăieşte cu o tulburare prevazivă, autismul. Ea nu se poate trata definitiv, însă poate fi controlată prin diferite terapii. El frecventează centrul nostru de la vârsta de 4 ani, iar terapia asistată de câini a început-o în urmă cu o lună, timp în care am observat o schimbare înspre bine”, spune Balazsi Rozsa, profesor psihopedagog la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Primele ore de terapie au avut efect pozitiv asupra copiilor, chiar şi a celor mai reţinuţi şi timizi dintre ei. „Se observă diferenţa faţă de prima oră, deoarece acum David se apropie cu mai multă încredere de câini, îi mângâie şi se joacă cu ei, ceea ce e un lucru îmbucurător atât pentru cei implicaţi în terapii, cât şi pentru părinţi”, mai spune supraveghetorul lui David.
Bichonul vraci
Câinele Kocos, un bichon bologneze de 2 ani şi jumătate, şi stăpâna lui, Angela Kohan, se ocupă de terapie de aproximativ un an. Micuţul bichon a fost dintotdeauna preferatul copiilor, fiind mic şi jucăuş.
„Unii dintre copii s-au apropiat de la bun început de câini, însă au fost cazuri când la prima oră stăteau la distanţă de ei. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul lui David. A început să mângâie căţelul abia la a doua oră de terapie. Acum se apropie cu mai multă încredere de el, îl mângâie şi chiar se joacă cu micuţul Kocos”, spune Angela Kohan, stăpâna lui Kocos.