Reabilitarea clădirii în care a fost conceput planul Revoluției de la 1848, întârziată cu doi ani FOTO

0
Publicat:

Jumătate din bugetul de patru milioane de euro, alocat pentru reabilitarea unui monument cu un patrimoniu unic, a fost înghițit de doar o treime dintre lucrările care ar fi trebuit finalizate anul trecut. Cel care a câștigat licitația nu și-a respectat angajamentul, contractul cu acesta fiind reziliat.

Lucrări de reabilitare a Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu din Vâlcea Foto Arhiva instituției jpg

Este vorba despre restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” (foto) din comuna vâlceană cu același nume. O localitate care de altfel a și dat numele familiei marelui revoluționar. Bunicul din partea mamei a preluat numele satului în care tatăl său cumpărase o moșie - Valea Bălcească, iar ulterior comuna s-a numit și ea Nicolae Bălcescu.

În toamna anului 2017 era aprobată renovarea complexului muzeal după aproape un secol de când a fost ultima dată consolidată total în forma pe care o cunoaștem noi astăzi.

Aprobarea a venit din partea Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, în calitate de reprezentant al beneficiarului, pentru suma de aproximativ 4,3 milioane de euro (cu tot cu TVA) fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Un an mai târziu era lansat proiectul, iar contractul pentru execuția proiectului și lucrărilor era semnat în primăvara lui 2019.

Doar că, la momentul în care se aștepta ca lucrarea să fie finalizată – finele anului 2021, beneficiarii s-au trezit că nici măcar o treime dintre lucrări nu fusese gata, deși se cheltuiseră deja aproximativ 2,2 milioane de euro.

În atare condiții, Consiliul Județean Vâlcea s-a văzut nevoit să rezilieze contractul și să reia căutările pentru un nou antreprenor care să finalizeze lucrarea de reabilitare muzeu. Acesta a fost stabilit în urma unei noi licitații, contractul pentru restul de 71% din lucrări fiind semnat în cursul acestei săptămâni, la sediul CJ Vâlcea. 

Noul antreprenor va reîncepe lucrările până la finele lunii noiembrie

„Lucrările rămase de executat, în procent de 71%, cu o valoare de circa 2,1 milioane euro, urmează a fi realizate în termen de 10 luni”, a promis șeful Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Și, deși s-a anunțat că s-a realizat doar 29% din lucrări, beneficiarii au recunoscut că mai sunt de făcut mare parte din cele mai importante lucrări: de rezistență, de arhitectură și de restaurare, de refacere a instalațiilor electrice, termice și sanitare, dar și de dotare cu mobilier a conacului și bisericii, precum și amenajarea parcului. Lucrări care vor începe până la finalul acestei luni de noiembrie. Pe parcursul iernii se vor executa în mod special lucrări de interior: restaurări și reabilitări.

Primul muzeu cu o colecție de obiecte masonice

Conacul Nicolae Bălcescu din Vâlcea va deveni primul muzeu cu o colecție de obiecte masonice, fiind totodată prima instituție de cultură din județ care a accesat fonduri europene pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a unor clădiri de patrimoniu de categorie A și de amenajare a unor expoziții.

Imobilul principal construit la 1824 n-a mai cunoscut o reabilitare de o asemenea anvergură de aproximativ un secol, din perioada interbelică. Iar expoziția de bază nu a mai fost nici ea actualizată de mai bine de jumătate de secol, de la transformarea conacului în muzeu, la finele anilor ´60 ai secolului trecut.

De-a lungul timpului s-au mai făcut câteva mici intervenții, dar clădirea de două secole avea nevoie să-i fie redat farmecul de odinioară.

Astfel s-a ajuns la necesitatea conceperii unui proiect prin care muzeul să fie adaptat secolului tehnologic în care trăim. Pe lângă conac, ansamblul muzeal deține un parc în suprafață de 1,8 hectare, dar și o biserică de lemn seculară. Aceasta a fost strămutată aici dintr-un sat vecin, Gâltofani, în 1974. Lângă biserică se află mormintele a doi dintre frații revoluționarului: Sevasta și Barbu Bălcescu.

Orice informație va putea fi accesată în format electronic

Pe perioada renovării, personalul de specialitate s-a ocupat de inventarierea și informatizarea sistemului de evidență a celor peste 15.000 de bunuri de patrimoniu pe care instituția le deține, astfel încât orice informație să poată fi accesată electronic.

Se dorește ca Muzeul Nicolae Bălcescu să-și întâmpine vizitatorii într-o formă adaptată vremurilor pe care le trăim, întâlnită în marile muzee ale lumii, cu vitrine securizate și iluminate, cu holograme pe post de ghid informatic și manechine costumate după obiceiul epocii expus.

„Vrem să venim în întâmpinarea tinerilor și cu modalități interactive de informare, pentru a-i ajuta să pătrundă mai ușor în atmosfera secolului al XIX-lea, a elitelor românești din acea perioadă... Avem nevoie să oferim publicului expoziții la standardele secolului în care trăim, dar cu farmecul și atmosfera de odinioară, declara în urmă cu doi ani pentru „Adevărul” directorul muzeului, Antonie Chelcea.

Cel puțin două dintre încăperile conacului vor cuprinde expoziția unică de obiecte culturale masonice care vor transforma instituția în primul muzeu cu astfel de obiecte din țară.

Printre obiectele de patrimoniu, enigmatica piramidă de pe bancnota de un dolar

Printre cele mai valoroase piese din colecția de la Vâlcea se numără tablourile cu membrii familiei Bălcescu pictate de Costin Petrescu - pictor al Casei Regale și al Ateneului Român, dar și portretul lui Nicolae Bălcescu - unul din cele trei semnate de Gheorghe Tătărescu, precum și arborele genealogic al acestora.

De asemenea mai regăsim în colecție și cărți, documente vechi, studii, scrisori, manuscrise, mare parte din perioada pe care Nicolae Bălcescu a petrecut-o în Franța.

„Avem un patrimoniu de mare interes, pe care-l deținem de la primul director al muzeului, domnul Horia Nestorescu – Bălcești, și care, pe parcurs, a fost îmbunătățit prin achiziții, donații...”, mai menționa pentru „Adevărul” același director, subliniind că în colecții se regăsesc obiecte extrem de valoroase, ce pot fi clasate la categoria tezaur, fiind apreciate inclusiv în saloanele internaționale unde au fost expuse. Este vorba despre corespondență, insigne din valori memoriale, chiar și celebrul și enigmaticul trunchi de piramidă care apare pe bancnota de un dolar.

Cel mai de preț tezaur din Conacul Bălceștilor

Masoneria, o organizație cu rădăcini adânci în trecut, a avut adepții săi și printre reprezentanții generației pașoptiste. Se știe, spre exemplu, că gruparea masonică Frăția a fost creată de Nicolae Bălcescu, Christian Tell, Ion Ghica şi un al patrulea membru a cărui identitatea nu este cunoscută. Astfel se explică și cel mai de preţ tezaur din Conacul Bălceştilor.

„Masoneria a avut un rol important în Istoria României și a Europei. Nu vreau să intru în polemici... sunt om de cultură și avem un patrimoniu pe care ne dorim să-l punem în valoare... nu pot să ignor un patrimoniu unic în țară”, recunoștea conducerea muzeului.

Laborator de conservare-restaurare, amfiteatru și felinare de epocă, printre noutăți

Expozițiile de bază din cele 11 încăperi ale conacului au fost dedicate istoriei lui Nicolae Bălcescu și familiei sale.

Se dorește ca muzeul să aibă și un laborator de conservare – restaurare, care se va realiza prin consultarea personalului specializat.

Parcul va fi reamenajat cu felinare de epocă și un amfiteatru pentru activități în aer liber, dar și un mic spațiu de joacă pentru copii.

De ani de zile, aici au loc tot felul de ateliere dedicate, despre istoria armelor, istoria scrisului, bucătăria românească din secolele XVIII - XIX, ceremonialul sfatului domnesc, istoria modei, arhitectură, olărit și arheologie.

Finalizarea reabilitării amânată pentru toamna anului viitor

Conacul a fost construit de mama lui Nicolae Bălcescu și fratele acesteia, Zinca și Iancu Bălcescu.  Marele reprezentant al generației pașoptiste a trăit și el o vreme aici.

O contribuție însemnată asupra imobilului a fost adusă și de strănepotul revoluționarului, Radu Mandrea, care a donat mai apoi proprietatea statului român, pe la finele anilor ´50 ai secolului trecut. Clădirea a devenit muzeu chiar la sugestia lui Nicolae Ceaușescu (vezi Galeria foto), care a venit aici într-o vizită oficială.

Clădirea de 600 mp poartă amprenta stilului brâncovenesc, arhitectura având influențe gotice și renascentiste.

Muzeul Memorial este amplasat în comuna Nicolae Bălcescu, din Vâlcea, la granița cu județul Argeș. Din DN 7 / E 81 se cotește spre centrul comunei.

Consolidarea, restaurarea și amenajarea Conacului Bălceștilor și a bisericii de lemn din curtea muzeului, precum și amenajarea peisagistică a parcului conacului, vor fi finalizate, cel mai probabil, abia în toamna anului viitor.

Mai multe pentru tine:
Surse. Călin Georgescu, alianță cu un partid surpriză din România. FOTO de la fața locului
CTP, despre scenariul anulării alegerilor: „Pericolul uriaș pentru România nu poate fi înlăturat decât tot prin vot”
Povestea a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat
Ce religie are Călin Georgescu? Îl elogiază pe Dumnezeu într-o biserică protestantă din Timișoara: „Este atacată condiția creației de către forțe globaliste occidentale degenerate”
Elevii care muncesc din pasiune, răsplătiți pentru premiile școlare obținute. „Avem copii și la lot, avem copii în toată țara”
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui Călin Georgescu despre afirmațiile controversate ale candidatului independent
A treia seară de proteste în Capitală: contestatarii lui Georgescu în Piaţa Victoriei, susținătorii, la Universitate. S-a ieşit în stradă şi în marile oraşe
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Se mărește familia regală britanică. Regele Charles este foarte încântat
Spaima trăită de femeia care l-a găsit fără suflare pe actorul Andrei Ionescu, soțul Ilenei Stana-Ionescu: „S-a stins din viață în somn, la fel ca Ileana. Va fi incinerat, ca să fie din nou lângă marea lui dragoste”
Actorul Patrick Stewart, din „Star Trek”: „Țipam la tata ca să n-o mai bată pe mama!”