Oraşul în care se reconstituie cea mai mare nuntă medievală din Europa. Ghid de supravieţuire în mijlocul sutelor de mii de turişti veniţi din toată lumea
0Aflat la 72 kilometri de Munchen şi la 40 kilometri de aeroport, oraşul german Landshut (70.000 de locuitori) este o adevărată bijuterie şi are ce oferi turiştilor aflaţi în căutare de locuri speciale. În Landshut se află cel mai înalt turn de cărămidă din lume şi tot aici se reconstituie la fiecare patru ani cea mai mare nuntă medievală din Europa, un eveniment ce atrage sute de mii de turişti de pe tot globul.
Landshut este un oraş medieval cu o istorie de peste 800 de ani, fiind întemeiat în 1204 de către ducele Ludovic I. Construit în perioada de intemeiere a oraşului, Castelul Trausnitz, ce se află pe un deal şi străjuieşte parcă oraşul, a fost sediul primei cancelarii de stat a Bavariei şi reprezintă, împreună cu Catedrala Sf. Martin, cu cel mai inalt turn de cărămidă din lume (130,6 m), un simbol al oraşului Landshut. Landshut are multe de oferit. Dimensiunea arhitecturii şi ambientul, împreună cu imensa muzicalitate, oferă ocazia unică de a pătrunde în autentica atmosferă medievală. Datorită dimensiunii mici, oraşul se poate vizita fără probleme în mai puţin de o zi.
Centrul, în mare parte zonă pietonală, pare la prima vedere un amestec de Sibiu, Braşov şi Bruges, şi e flancat de case colorate cu faţade înalte ce au aparţinut în mare măsură negustorilor de odinioară. Totul a fost reabilitat cu gust şi fără a dilua patina timpului. Landshut este un oraş gotic. Ca dovadă elocventă în acest sens, în inima oraşului se regăseşte ca şi mărturie a epocii medievale cea mai lungă stradă cu clădiri gotice din Germania, numita "die Altstadt".
De la aeroportul din Munchen se poate ajunge la Landshut cu un autobuz, preţul biletului pe sens fiind de 10 euro, iar drumul durează aproximativ treizeci de minute.
Turnul de cărămidă construit în 55 de ani
Fără îndoială că cel mai cunoscut obiectiv al oraşului este Catedrala Sf. Martin cu cel mai înalt turn de cărămidă din lume (130,6 m). Lucrările la catedrală au început în 1389 şi au durat nu mai puţin de 111 ani. De altfel, numai construcţia celebrului turn de cărămidă a durat 55 de ani. Din motive de siguranţă, de câţiva ani nu se mai poate urca în turnul de cărămidă. Se poate vizita în schimb catedrala, ce adăposteşte un crucifix înalt de opt metri, unul dintre cele mai înalte din perioada gotică.
De la Catedrala Sf. Martin se ajunge în aproximativ douăzeci de minute la Castelul Trausnitz, a cărui construcţie a început în 1204, clădirea fiind extinsă până în secolul al XIX-lea. Intrarea costă 5,50 euro. Singura problemă e că toate vizitele sunt ghidate în germană. La castel, cea mai interesantă încăpere este Camera de Artă şi Curiozităţi, realizată în 1579 la iniţiativa prinţului Wilhelm, cameră ce adăposteşte nu mai puţin de 750 de exponate, aduse din Orient şi din toată Europa.
La doi paşi de Primăria Landshut se află Landshut Residence, primul palat renascentist de la nord de Alpi, construit între 1537 şi 1543 şi inspirat de Palazzo Te din Mantova, Italia.
„Landtor”, poarta de intrare în oraş, aflată la nici cinci sute de metri de centru, este un alt obiectiv ce merită văzut.
Nunta cu 9.000 de invitaţi
În Landshut a fost în 1475 una dintre cele mai spectaculoase şi opulente nunţi din Evul Mediu: peste 9.000 de invitaţi au asistat atunci la nunta Ducelui George cu prinţesa poloneză Jadwiga Jagiellon. Ceremoniile au durat o săptămână, iar convertită la valorile de acum, nunta a costat 13 milioane de euro. Inspiraţi de o pictură murală de la 1880, ce înfăţişa faimoasa nuntă, locuitorii s-au gândit să o resărbătorească periodic, să recreeze atmosfera de altădată, să îşi reamintească astfel vremurile de glorie. S-a creat un comitet de iniţiativă care, la patru ani o dată, organizează această festivitate: "Nunta de la Landshut". Peste 2000 de persoane, actori şi figuranţi participă la un vast program, cu costume bine alese din frescele de epocă, grupuri de cântăreţi ambulanţi, clovni, turnire medievale, alai de nuntă. Este cea mai mare sărbătoare medievală din Europa. Următoarea reconstituire a nunţii va avea loc în iunie 2017. Festivităţile vor dura trei săptămâni şi peste 600.000 de turişti din toată lumea sunt aşteptaţi la eveniment.
Mai trebuie spus că în timpul celui de-al doilea război mondial, lagărul nazist de la Dachau a avut o „sucursală” în Landshut, un sublagăr ce asigura forţă de muncă pentru industria locală.
Roman Herzog, fostul preşedinte al Germaniei între 1994 şi 1999 s-a născut în Landshut, ca şi filosoful Ludwig Feuerbach şi atrbitrul FIFA Wolfgang Stark.
„Adesea, oraşul mi se pare prea liniştit”
În Landshut, oraş înfrăţit cu Sibiul din 2002, trăiesc aproximativ 1.000 de români, a doua mare comunitate de străini de aici, după cea din Turcia (1.275 persoane). Cei mai mulţi români stabiliţi în Landshut vin din Ardeal. Andrei (32 de ani) este unul dintre ei. A plecat din Braşov în urmă cu şase ani şi lucrează ca şef de departament la un magazin de îmbrăcăminte din centrul oraşului. „Mi-a luat mai bine de un an să învăţ germana, iar asta a fost cea mai grea parte legat de mutarea mea aici. Ce mi s-a mai părut neobişnuit comparativ cu România a fost faptul că toate magazinele se închid aici la ora şase seara, nu ca la noi, unde magazinele stau deschise şi până la zece seara. Este un semn de respect faţă de angajaţi, după părerea mea. La şase luni după ce am ajuns aici, şi soţia a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, la o companie din industria auto ce are sediul la 20 de kilometri de oraş. Face naveta zilnic, însă s-a obişnuit. Nu ne putem plânge din punct de vedere financiar. Oraşul e frumos, însă adesea mi se pare prea liniştit. Seara, străzile sunt pustii, doar barurile şi restaurantele sunt pline. Nu cred că vom rămâne aici pentru totdeauna. Ne gândim să strângem nişte bani şi sperăm ca în câţiva ani să ne întoarcem în ţară, asta dacă vom găsi şi nişte joburi OK. Ne e dor de România, doar de Paşte şi Crăciun revenim în ţară”, spune Andrei.
O cină în oraş, aproximativ 20 de euro
Dincolo de partea turistic-istorică, Landshut are ce oferi şi pe partea culinară. Iar unul dintre cele mai apreciate restaurante din oraş este Augustiner an der St. Martins Kirche, aflat chiar lângă catedrală. Un restaurant aflat într-o clădire veche de sute de ani, cu o atmosferă specială şi preparate delicioase. O cină aici, cu un tradiţional ciolan bavarez, desert şi bineînţeles o bere nefiltrată, ajunge la 20 de euro, însă face toţi banii. Şi apropo de desert, în acest restaurant am mâncat probabil cel mai bun ştrudel cu mere, „garnisit” şi cu o cremă de vanilie ce produce fericire printre papilele gustative.
Cazarea, între 50 şi 100 de euro pe noapte
Landshut are câteva zeci de hoteluri şi pensiuni, cel mai cunoscut fiind fără îndoială Goldene Sonne (patru stele). Aflat la nici cinci minute de mers pe jos de Primărie, Goldene Sonne se află într-o clădire cochetă din secolul al XV-lea şi este administrat de o familie din oraş de peste o sută de ani. Camerele păstrează o parte din farmecul de odinioară al oraşului, iar micul dejun este unul copios, cu o varietate impresionantă de brânzeturi şi specialităţi locale, în frunte cu celebrii weisswurst (n. red.- cârnaţi albi). Preţul unei camere aici porneşte de la 60 de euro. Cea mai scumpă cameră într-un hotel sau într-o pensiune din Landshut nu sare de 100 de euro.
Majoritatea companiilor aeriene ce operează la Bucureşti au curse regulate spre Munchen, iar preţul unui bilet de avion dus-întors este între 100 şi 180 de euro, în funcţie de perioada aleasă din an şi de orarul de zbor.