Cum apare la copiii români frica paralizantă legată de eşecul şcolar. „O vină importantă o are cultura populară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Redefinirea eşecului este o variantă pentru a îi ajuta copii să treacă peste insuccese FOTO:copilul.ro

Una dintre fricile care-i macină pe copii este cea legată de insuccesele la şcoală. Pentru mulţi şcolari, rezultatele slabe la învăţătură echivalează cu o adevărată dramă. Cum pot fi ajutaţi copiii de vârstă şcolară să treacă peste eşecuri şi care sunt sfaturile unui psiholog, aflaţi din materialul următor.

După cum spune psihologul Raluca Mihăescu, ”cauzele eşecurilor copiilor la şcoală pot fi multiple. Poate fi vorba de profesori care nu se implică, de o clasă necompetitivă sau de conflicte în familie, traume emoţionale sau pur şi simplu dezinteres sau o teamă acută de eşec. În opinia mea, o vină importantă privind amplificarea temerii de eşec la copilul şcolar o are cultura populară, aceasta promovând eşecul ca fiind ceva rău şi considerându-l un semn de slăbiciune şi lipsă de inteligenţă. Este absolut normal să creşteţi un copil orientat spre reuşite, cu un spirit pozitiv, însă în acelaşi timp nu trebuie să îi inoculaţi ideea că nu are voie să greşească vreodată şi că dacă ceva nu îi iese este slab”.

O variantă pentru a îl ajuta pe copil să depăşească eşecul la şcoală este aceea de a redefini eşecul. Este foarte important să vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre insucces ca despre o experienţă din care are mereu de învăţat. ”Este necesar să îi explicaţi copilului că din greşeli se învaţă şi că eşecurile trebuie să ne ajute să ne ridicăm şi să mergem mai departe cu ceea ce ne propunem”, precizează Raluca Mihăescu.

Copiii şcolari care au trecut printr-un eşec la învăţătură trebuie şi să înţeleagă faptul că nu trebuie să facă totul perfect. ”Este important este să îl faceţi pe copilul dumneavoastră să înţeleagă că nu trebuie să fie cel mai bun la toate, ci doar că trebuie să facă ceea ce îi stă în puteri pentru a duce la bun sfârşit o sarcină. Nu în ultimul rând, este foarte util să îl învăţaţi pe copil să înfrunte situaţiile şi sarcinile cu optimism şi curaj şi să nu renunţe înainte de a încerca”, mai spune Raluca Mihăescu.

O modalitate foarte bună de a îl învăţa pe copilul şcolar să facă faţă eşecului într-o manieră pozitivă este aceea de a îl înscrie la un sport de echipă.