Cinci urși care se apropie de satele din Argeș, studiați pentru prevenirea atacurilor în gospodăriile localnicilor

0
Publicat:

Fundația Conservation Carpathia a demarat, în Argeș, un proiect pilot de cercetare pentru îmbunătățirea activității de prevenire a conflictelor dintre urși și comunitățile din zona Carpaților Meridionali.

Urs. FOTO Conservation Carpathia

283 de urși (137 femele și 146 masculi), ceea ce înseamnă prin modelare statistică o densitate a populației estimată la 17-18 urși / 100 km pătrați. Acesta este rezultatul - pe scurt - al singurului studiu genetic de evaluare a numărului de urși realizat în România, pe care Conservation Carpathia - fundația care se implică din 2009 în proiecte de protejare a biodiversității și a comunităților locale - l-a făcut, recent, pe o suprafață de 1200 km pătrați în estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota.

O parte dintre urșii care trăiesc în aceste zone, intră însă în conflict cu localnicii satelor  invecinate. 

„Le va monta colare GPS și-i va elibera imediat”

Proiectul demarat săptămâna aceasta de Fundație presupune tocmai studierea și înțelegerea comportamentelor urșilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS.

Fundația Conservation Carpathia va captura cinci urși care coboară frecvent în preajma unor localități, le va monta colare  GPS și-i va elibera imediat. Colarele au un soft integrat care permite configurarea diverselor informații virtuale digitale, cum ar fi conturul extern al localităților. În momentul în care un urs cu colar se apropie din nou de localități sistemul trimite o alertă echipei de intervenție rapidă să poată interveni în cel mai scurt timp. Proiectul își propune să studieze comportamentul urșilor care se apropie de sat în căutare de hrană, să elimine cauzele care-I atrag, și să găsească soluții pentru reducerea conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice”, explică Fundația Conservation Carpathia.

Colarele GPS cu ajutorul cărora se vor culege datele sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme, la comandă, acestea se vor elibera. Datele stocate pe acestea vor fi analizate de echipa proiectului.

Sunt vizate zonele incluse în fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 22 Rucăr, 20 Stoenești, respectiv imediata vecinătate a comunelor Rucăr, Stoenești, Dragoslavele, Lerești, Bughea de Sus, județul Argeș.

Eliminarea surselor de atracție a urșilor din vecinătatea comunităților umane

Proiectul este o parte a eforturilor Fundației Conservation Carpathia de a găsi soluții pentru reducerea conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice, iar finanțarea este în principal privată.

Inițiatica se derulează în baza Ordinului de Ministru al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care aprobă prin derogare acțiunile de capturare a 5 exemplare de urs și a autorizației de mediu aferente. 

Fundația Conservation Carpathia pune accentul pe rezolvarea conflictelor acolo unde acestea apar, pe eliminarea cauzelor acestor conflicte și pe direcționarea individuală a urșilor care provoacă probleme.Prevenirea conflictelor dintre urși și oameni ar trebui să se bazeze în primul rând pe diminuarea și eliminarea surselor de atracție a urșilor din vecinătatea comunităților umane. Cercetarea urmărește identificarea și documentarea acestor surse de atracție în zona de studiu pentru a se putea acționa împreună cu autoritățile locale la eliminarea lor, și ulterior verificarea eficienței acțiunilor de eliminare a atractanților (deșeuri menajere sau animale, fructe neculese în livezi, animale domestice neprotejate, etc.)”, explică Mihai Zotta, Director Conservare, Fundația Conservation Carpathia.

„Uciderea aleatorie a urșilor nu este o soluție bună”

Conservation Carpathia va testa, totodată, eficiența diferitelor mijloace de prevenție și alungare a urșilor, respectiv a gardurilor electrice, alarmelor automate cu sunet și sau lumini, a celor bazate pe inteligența artificială, eficiența câinilor speciali gonitori sau a câinilor din rasa Ciobănesc Carpatin.

Specialiștii fundației vor analiza și eficiența creării unor zone cu surse de hrană cvasi naturală (cum ar fi o pajiște cosită cu pomi fructiferi pădureți în zonă mai îndepărtată de localități, care să rețină urșii pentru a nu mai avansa către sat).

”Sperăm că studiul va oferi mai multe informații despre comportamentul urșilor cu probleme și despre cauzele care au dus la schimbarea comportamentului, astfel încât măsurile de extragerea a urșilor să fie luate cu atenție și pe bază de argumente. Considerăm că uciderea aleatorie a urșilor nu este o soluție bună pentru rezolvarea conflictelor, deoarece aceasta vizează de multe ori exemplarele găsite în habitatele naturale în păduri și care poate nu crează probleme comunităților”, explică Mihai Zotta, Director Conservare, Fundația Conservation Carpathia.