Dosarul traficanţilor de monede antice din aur şi argint, „spălate” prin licitaţii fictive. Magistraţii au amânat sentinţa
0Curtea de Apel Alba Iulia a acordat un nou termen de judecată în dosarul comorilor dacice în care este judecat Florin Delinescu, fostul custode al sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi alţi trei inculpaţi.
Sentinţa definitivă într-un dosar al comorilor dacice în care sunt judecaţi patru inculpaţi, printre care se află fostul custode al sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Florin Delinescu, ar putea fi dată în 25 mai. Dosarul este judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, iar instanţa a amânat cauza, întrucât un martor nu a putut fi audiat.
În luna iunie a anului trecut, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat pe Florin Delinescu, Ioan Varga şi Gheorghe Gătăianţu în acest dosar, la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, în timp ce al patrulea inculpat, Viorel Hârşan a primit un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare. Decizia a fost contestaă iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Cei patru au fost acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. „Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor inculpaţii au produs Statului Român un prejudiciu în valoare de 6.117 de euro”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Monede recuperate
Procurorii au reuşit să recupereze trei monede din aur Lysimach şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. „În perioada martie – mai 2013 inculpaţii au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani cu suma de 1.000 euro prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora. Cu ocazia percheziţiei din 10 mai 2013 anchetatorii au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
„Conform raportului de expertiză numismatică efectuat în cauză, cei 3 stateri de tip pseudo
Lysimach emişi de Tomis şi Callatis ridicaţi cu ocazia percheziţiei sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers - revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat PCA Alba Iulia.
Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa pieselor de patrimoniu, potrivit anchetatorilor, inculpaţii le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.
Vă recomandăm şi:
Cele peste 20 de unelte de fierărie antice, descoperite întâmplător în urmă cu o săptămână de jandarmi au dat naştere unor controverse. Jandarmii au declarat că piesele din vremea dacilor ar fi fost scoase la iveală după ce ploile au spălat pământul, dar au fost contrazişi de reprezentanţii Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.
Aşezarea dacică de la Costeşti, inclusă între cetăţile antice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul UNESCO, a fost din nou vandalizată, după ce în urmă cu câteva luni aici au fost săpate zeci de gropi, cel mai probabil, de către căutătorii de comori. De această dată, unul dintre turnurile monumentului a fost vandalizat, iar localnicii oferă recompensă celor care îl vor depista.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat că terenurile pe care se află unele dintre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi scoase definitiv din fondul forestier, astfel încât monumentele UNESCO să poată fi administrate corespunzător. „Situaţia cetăţilor dacice este îngrijorătoare”, a afirmat ministrul într-un răspuns la apelul lansat de istoricul Ioan Piso faţă de soarta unora dintre aşezările dacice.