Desene cu însemne fasciste şi rasiste, într-un parc din Deva. Ce pedepse riscă autorii
0Poliţia din Deva a deschis un dosar de cercetare penală după ce pe o alee din zona centrală a unui parc din oraş au fost desenate mai multe inscripţii cu mesaje defăimătoare, rasiste sau de sorginte nazistă.
Autorii desenelor n-au fost identificați.
„În data de 01 ianuarie 2023, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Deva s-au autosesizat cu privire la faptul că în zona parcului Opera, pe trotuar, autori necunoscuţi au inscripţionat cu spray de culoare albă mai multe texte şi desene defăimătoare, de natură a promova idei, concepţii sau doctrine fasciste, naziste legionare, rasiste sau xenofobe", a precizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara, potrivit Agerpres.
Autorii desenelor riscă să ajungă în pușcărie
Oamenii legii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de OUG 31/2002, respectiv „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi crime de război, precum şi fapta de a promova idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe".
Infracţiunile sunt prevăzute de OUG nr. 31/2002 şi se pedepsesc cu închisoarea de la 1 până la 5 ani.
Svastica, asociată cu Holocaustul
Svastica este unul dintre cele mai detestate simboluri naziste din lume. Este asociată cu anti-semitismul, cu Holocaustul şi una dintre cele mai ucigaşe grupări de extremă dreapta din lume. Svastica este simbolul folosit de partidul nazist german în cel de-al doilea război mondial, avatarul preferat al lui Hitler.
Simbolul este astăzi folosit în continuare de grupările neo-naziste şi în unele părţi din lume este interzis, reproducerea sa în public fiind pedepsită prin lege. Până să fie folosit de nazişti, svastica a avut o istorie de peste 12.000 de ani, fiind întâlnită aproape peste tot în lume. Evident cu o semnificaţie diferită faţă de cea a Germaniei Naziste. Folosirea svasticii este atestată încă din paleolitic, iar simbolul a fost perpetuat şi în neolitic.