Cum se pedepseşte în România promovarea de simboluri fasciste pe internet. Avertisment pentru un bărbat care a postat poze cu Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Alba judecat pentru fapte ce au legătură cu promovarea în public, pe o reţea de socializare, a unor simboluri fasciste şi xenofobe a primit, la Judecătoria Alba Iulia, un avertisment.

Infracţiunile de care este acuzat inculpatul K. Ovidiu sunt următoarele: utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste şi xenofobe, respectiv promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni cona păcii şi omenirii, precum şi a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe.

Infracţiunile sunt prevăzute de OUG nr. 31/2002 şi se pedepsesc cu închisoarea de la 1 până la 5 ani. ”În perioada mai-iulie 2015, inculpatul K.O.M. a postat pe site-ul de socializare Facebook mai multe imagini cu drapelul cu însemnul svasticii hitleriste, cu crucea de fier nazistă, cu simboluri şi însemne fasciste şi naziste, precum şi materiale ilustrative defăimătoare şi discriminatoare la adresa rromilor.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpatul K.O.M. a postat pe site-ul de socializare Facebook fotografii cu Adolf Hitler şi comandanţi militari nazişti din timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi materiale ilustrative defăimătoare şi discriminatoare la adresa rromilor, care incită la ură şi violenţă, respectiv la exterminarea acestora, manifestând susţinerea pentru ideile extremiste, de exterminare a rromilor”, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia în 24 aprilie 2018, iar decizia a fost pronunţată în 1 octombrie 2019. 

”Renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul K. O. M. pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prevăzută de art. 4 alin. (2) din OUG nr. 31/2002. În baza art. 396 alin. (3) C. proc. pen. raportat la art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul K. O. M. pentru săvârşirea infracţiunii de promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, precum şi a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe. Aplică inculpatului un avertisment, executarea acestuia urmând a avea loc în condiţiile art. 575 al. 2 C pr pen, prin comunicarea către inculpat a unei copii a prezentei hotărâri, la data rămânerii definitive a acesteia”, se susţine în minuta Judecătoriei. 

Bărbatul a mai fost obligat la plata sumei de 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite