Tânăra care învață adulții să fie părinți și vindecă copiii de traume prin comunicare relațională
0Corina Lupu organizează huburi, tabere urbane și workshopuri-maraton în școli pentru a-i conștientiza pe copiii și părinți despre importanța relației dintre ei și despre cum o vindecă de credințe limitative, mesaje toxice și traume.
Corina Lupu (37 de ani), consilier în comunicare relațională în Galați, a absolvit Liceul Pedagogic din Galați și apoi a urmat Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, cu gândul să devină profesor de științe socio-umane. A absolvit și a doua facultate, în Management, și are și un master în Filosofie Socială-Practica și Teoria Conflictelor, dar viața a deturnat-o spre ceea ce face în prezent cu multă pasiune.
A lucrat timp de 12 ani la un centru educațional din Galați, filială a unui lider mondial în educație complementară pentru copiii între 6 luni și 8 ani, bazată pe dezvoltarea de abilități folosind învățarea experențială.
„Părinții își aduceau copiii și aplicam o serie de programe extrem de eficiente în stimularea și dezvoltarea creierului pentru ca ei să devină mai inteligenți, mai disponibili emoțional și mai încrezători în forțele proprii”, explică Corina.
La naștere, creierul unui copil are în jur de 85 de miliarde de neuroni. Tânăra îi expune pe copii la diferite experiențe pozitive, cum ar fi o vizită la grădina zoologică, din care aceștia învață extrem de rapid. Comunicarea este mereu foarte clară, la persoana a II-a.
Tânăra a realizat că ajutându-i pe copiii, se ajută în egală măsură și pe ea. Practică și cu părinții comunicarea relațională, o formă de comunicare prin care îi conștientizează că în familie au mai multe roluri (soț/soție, mamă/tată), iar acestea cresc pe măsură ce se nasc alți copii. A pornit la acest drum după experiența cu un părinte, care a făcut-o să conștientizeze că și părinții au nevoie de ajutor pentru a-și crește sănătos și armonios copiii.
Tabere urbane cu copiii
A început să organizeze huburi, un proiect propriu derulat timp de un an la centrul educațional din Galați, un fel de ateliere ținute odată pe lună cu părinții pe diverse teme: stimă de sine, comunicare, credințe limitative și mesaje toxice.
Și-a creat astfel o comunitate importantă de părinți, pe care i-a responsabilizat și conștientizat că este în regulă să se simtă uneori depășiți de situație și fără răspuns în unele cazuri. De jumătate de an a decis să facă consiliere pe cont propriu, după ce a urmat un curs specializare în comunicare relațională.
„Lucrăm cu diverse simboluri, cum e de pildă o eșarfă. Toate aceste simboluri lucrează cu subconștientul. Copiii au tot felul de experiențe la școală, de bullying, se ceartă, sunt umiliți, iar prin intermediul acestor simboluri încep să diferențieze comportamentul de persoană, înțeleg mesajele transmise de alte persoane. Această metodă are la bază relația și cu ce vine fiecare în ea”, explică Corina în ce constă tehnica de comunicare relațională pe care o aplică cu micuții din 2019.
Pe românește, e vorba de o ecologizare a relațiilor. Prin copii lucrează și cu părinții, iar de jumătate de an fac acest lucru pe cont propriu, după ce a plecat de la centrul educațional din Galați. Organizează așa numite tabere urbane de câte cinci zile cu copiii, pentru că aceștia participă zilnic la cursuri , și lucrează acum și cu copii de până la 14 ani.
Maratoane de workshop-uri gratuite în școli
Pentru că metoda merge foarte bine, organizează numeroase workshop-uri în școlile din Galați. Copiii vorbesc despre persoanele importante din viața lor și despre relațiile pe care le au cu ele.
„În comunicarea relațională, 1 plus 1 fac trei. E vorba de mine, de celălalt și relația. Aceasta este un organism viu, în continuă schimbare și care are nevoie să fie hrănit. Când apare copilul, soțul și soția devin, evident, și părinți. Se dezvoltă atunci alte două relații: copilul cu mama și copilul cu tata. Toate aceste relații se multiplică când apare al doilea copil. Este destul de complicat și complex. Cuplurile pot avea probleme pentru ca nu mai diferențiază relația de cuplu de relația de părinți.”, detaliază consilierul în comunicare relațională.
Copiii și părinții află că într-o relație sunt patru tipuri de acțiuni (cer-ofer, primesc-refuz), iar de modul în care se raportează la ele depinde sănătatea acesteia. De pildă, multe mame știu doar sa ofere și nu știu deloc cum să ceară. Nu știu să refuze și nici să primească, nici măcar un compliment. Se crează astfel un dezechilibru, iar pe acest fond apar anxietățile, depresiile, fricile și fobiile.
Școala părinților
Corina lucrează în huburi cu părinții atât individual, cât și în grup pe diverse subiecte de interes. De pildă, cum trebuie să le vorbească copiilor despre sex, cât de deschiși trebuie să fie și până unde pot merge cu discuția. Și asta pentru că micuții se lovesc de tot felul de probleme ce țin de zona intimă fie la joacă, fie la școală și nu știu să le gestioneze.
Participă ca trainer și la un proiect interesant numit „Școala părinților”, unde adulții învață să comunice mai bine cu proprii copii, să îi educe cu blândețe și să deprindă tehnici de relaționare cu cei mici. Din luna mai 2022 este membră a Academiei „Regeneration”, care lucrează cu traumele copiilor și părinților, cu trecutul acestora, inclusiv transgenerațional (bunici, străbunici).
În urma acțiunilor pe care le organizează a constatat că cea mai mare problemă cu care copiii se confruntă este bullyingul. Sunt umiliți și jigniți constant la școală, iar pe acest fond le scade puternic stima de sine. Adolescentele sunt mereu în pericol să cadă victime pornografiei infantile din cauza lipsei de experiență de viață și expunerii neavizate pe internet.
Părinții, la rândul lor, au propriile probleme. Nu au răbdare cu propria copii pentru că au prea multe roluri în familie și nu reușesc mereu să le facă bine pe toate.
„Dacă le arăți supărările pe care le au prin simboluri, le vizualizează și încep să lucreze cu propriul subconștient. Te dezindentifici practic de o parte din tine și vezi ceea ce te supără, furie, angoase, și apoi începe procesul de vindecare. Vreau ca atât copiii, cât și adulții să înțeleagă că nu suntem separați, dimpotrivă suntem interconectați. De fapt, suntem un întreg, iar când înțelegi acest lucru, nu îți mai vine să îi spui diverse lucruri celuilalt și începi să lucrezi cu tine însuți”, încheie Corina.
Campanii de ecologizare în mediul urban
S-a implicat și în mai multe campanii de ecologizare în Galați. La prima acțiune a reușit să mobilizeze foarte multă lume, care a curățat de deșeuri un cartier din oraș. Încurajată de succes, a devenit reprezentantul „Grow Up Galați”, un proiect ce are ca scop rezolvarea problemelor părinților în mediul urban.
GALERIE FOTO CORINA LUPU
„Ceva banal cum sunt mucurile de țigară sunt o problemă majoră pentru părinții cu copii mici. Dacă nu ești atent, iau aceste mucuri de pe jos și le bagă în gură, ceea ce poate duce la tot felul de probleme”, exemplifică Corina.
A participat ulterior la un nou proiect, „Cu apele curate”, ce s-a transformat apoi într-o asociație în orașul de la malul Dunării, în ideea să responsabilizeze civic locuitorii orașului în legătură cu importanța ecologizării.