România este în topul îmbolnăvirilor cu noul COVID. Avertismentul unui virusolog român din SUA: „Este foarte contagios“
0Un virusolog român stabilit în SUA trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID. „Varianta actuală este foarte contagioasă”, susține cercetătorul Sostel Atanasiu.
Costel Atanasiu, cercetător virusolog în Statele Unite ale Americii, anunță într-o postare pe Facebook că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID.
Cercetătorul Costel Atanasiu avertizează că vârful valului va fi în luna noiembrie, iar noua variantă este foarte contagioasă. Specialistul mai arată că nu este vorba despre o variantă mai periculoasă decât precedentele, în condițiile în care numeroși oameni s-au imunizat prin boală și prin vaccinare.
„A început un nou val de Covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria <omicron>. Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală”, a scris Costel Atanasiu, pe Facebook.
Totuși, specialistul recomandă o nouă doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, precum vârstnicii și bolnavii cronici
„Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinati, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T. Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România”, susține virusologul.
De asemenea, Atanasiu recomandă purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.
„În ciuda a ceea ce spun unii medici <faimoși> la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise. Majoritatea articolelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, susține virusologul.
Costel Atanasiu este cercetător în virusologie, între 2001 şi 2012 activând la Wistar Institute din Philadelphia, o instituţie de cercetare în ştiinţe biomedicale, cu expertiză în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase şi cercetării vaccinurilor.
În 2013, s-a pensionat pe caz de boală, iar, în prezent, este voluntar la Wistar Institute. În ultimii doi ani s-a dedicat exclusiv cercetării SARS-CoV-2.