Proiect în premieră al unei instanţe din România. Publicul va avea acces la o colecţie unicat de documente istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Curtea de Apel Galaţi

Începând de duminică, 15 mai 2022, Curtea de Apel Galaţi oferă publicului acces liber şi direct la colecţia de documente istorice de arhivă care privesc activitatea sa şi a instanţelor din judeţul Galaţi.

Proiectul Curţii de Apel Galaţi este unul în premieră în România şi vine în contextul în care conducerea instanţei doreşte o apropiere mai mare de justiţiabili, dar şi de a arăta şi a promova istoria, cultura, oamenii, valorile şi frumuseţea ţării în care ne sunt rădăcinile.

”Totodată, este vorba despre moştenirea noastră, despre reconectarea cu trecutul, dar este vorba şi despre speranţă, repere, deschidere, despre un orizont mai bun pe care l-au construit înaintea noastră generaţiile trecute, dar mereu prezente”, spun reprezentanţii Curţii de Apel Galaţi.

Justiţiabilii interesaţi vor găsi documente referitoare la procesul prin care prima femeie avocat din România, Ella Negruzzi, şi-a câştigat dreptul de exercita profesia, procesul dintre maiorul G.I.Cantacuzino şi moştenitorii lui I.L.Caragiale, procesul dintre Statul român şi Compania de navigaţie grecească Egee Galaţi, corespondenţa Curţii de Apel Galaţi şi a celorlalte instanţe cu Ministerul Justiţiei şi cu alte instituţii.

De asemenea, va fi disponibilă corespondenţa cu guvernul austro-ungar, documente - inclusiv caietul de sarcini - referitoare la construirea vechiului Palat al Justiţiei Galaţi (actualul sediu al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi), documente referitoare la încoronarea regelui Carol I şi la introducerea leului ca monedă naţională, ordine, liste de personal, state de plată şi altele.

Vor fi accesibile documente chiar şi din anul 1856 - scrise cu grafie chirilică, atunci când Curtea de Apel se numea Divanul Apelativ şi avea sediul la Iaşi, iar forul suprem era Divanul Domnesc.

Aceste documente sunt extrase din fondul arhivistic al Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Galaţi şi sunt puse în mod direct, gratuit şi liber la dispoziţia juriştilor, cercetătorilor, istoricilor, ziariştilor, studenţilor şi tuturor celor interesaţi.

Colecţia de documente de arhivă este disponibilă la adresa de internet https://cagl.ro/historia, informează Curtea de Apel Galaţi.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Premieră istorică. Oamenii de ştiinţă au reuşit să cultive plante în sol de pe Lună

Cercetătorii belgieni au descoperit în premieră cum să blocheze COVID-19