Elevul care a creat o aplicaţie web dedicată Centenarului. Cântă muzică rock la chitară şi se va specializa pe programare vizuală dinamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Andrei Cristea Foto: Valentin Trufaşu

Liviu Andrei Cristea (17 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, a participat la un concurs naţional de aplicaţii web cu un proiect inedit. Tânărul a creat o aplicaţie web, prin care românii pot să afle cele mai importante momente ale Marii Uniri, dar şi persoanele care au contribuit decisiv la acest act istoric.

Liviu Andrei Cristea (17 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, a participat în 2018 la un concurs naţional pe echipe de Matematică-Informatică, intitulat Prosoft NT, la secţiunea siteuri şi aplicaţii web. A ales să facă o aplicaţie web, chiar dacă nu mai lucrase niciodată la aşa ceva. Tema concursului a fost ”unitate la puterea 100”, iar Liviu şi-a ales Centenarul Marii Uniri ca subiect pentru aplicaţia sa.

”Am realizat designul aplicaţiei web şi legăturile dintre butoanele de comandă ca o lecţie de istorie interactivă pentru elevi despre cum s-a realizarea Unirea de la 1918. Lângă meniul principal am pus diferite versiuni ale steagului României. În meniul principal aveam mai multe submeniuri, care duc utilizatorul la câte o lecţie despre istoria României”, ne explică tânărul cum a conceput aplicaţia.

După ce rulează aplicaţia, elevii au parte şi de un test, Liviu dorind astfel să verifice informaţiile cu care au rămas colegii săi după ce au avut parte de un curs rapid de istorie a României.

A vrut să devină medic veterinar, dar se va face programator

După absolvirea liceului, tânărul va urma Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj pentru a deveni programator, deşi ne mărturiseşte că până în clasa a VIII-a ar fi dorit să se facă medic veterinar pentru că iubeşte mult animalele.

Nu s-a gândit niciun moment să plece din ţară pentru că vrea să fie aproape de familie şi prieteni şi ţine să puncteze că românii sunt, de regulă, discriminaţi în afară, iar cei care se duc să studieze acolo sunt văzuţi ca un fel de genii respinse.

”Am un prieten care studiază în străinătate şi mi-a spus că, la Chimie, materia care li se preda la liceu o făcuseră în şcoala generală, deci nivelul lor de pregătire este destul de scăzut”, susţine Liviu, care crede totuşi că educaţia din Occident are un plus evident prin faptul că tot ce se învaţă este pus apoi în practică.

Pasionat de matematică, chitară şi muzica rock

Se va specializa pe programare vizuală dinamică, ce înseamnă o interacţiune mult mai mare a utilizatorului cu platforma web cu care operează. Practic, aplicaţia web va învăţa mereu din preferinţele utilizatorului şi îl va ajuta să ia cele mai bune decizii în legătură cu ceea ce îşi doreşte să facă în cadrul acelui program.

”Cred că mai trebuie să se lucreze la aplicaţiile practice a ceea ce învăţăm. Unele aplicaţii necesită dotări pe care nu toate şcolile le au”, subliniază tânărul. Matematica şi informatica nu l-au împiedicat să îşi urmeze alte două pasiuni: chitara şi muzica rock.

A studiat de-a lungul anilor cu mai mulţi profesori  pentru a-şi îmbunătăţi tehnica. ”Am fost şi la Palatul Copiilor, iar după un timp mi-au spus că nu mai au ce să mă înveţe”, ne spune cu umor Liviu, care face acum dintr-o formaţie de pop rock, cu care susţine concerte ocazionale pentru prieteni şi pasionaţi de muzica rock.