VIDEO Vrancea are 32 de persoane în carantină şi 426 în izolare la domiciliu. Autorităţile anunţă că nu se fac testări de coronavirus la cerere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul caz al unui vrâncean confirmat cu virusul  COVIT-19 rămâne cel al persoanei verificate la vamă la Arad şi trimisă la centrul de la Iaşi.

De duminică, 15 martie, au fost operaţionalizate trei posturi telefonice, în vederea asigurării unei comunicări directe cu persoanele aflate la izolare sau în carantină, de pe raza judeţului,  ca măsură preventivă în vederea răspândirii infecţiei cu coronavirusul COVID-19.

Cetăţenii sunt rugaţi să-şi păstreze calmul, să nu aglomereze unităţile sanitare fără un motiv întemeiat. De reţinut că NU se fac testări pe coronavirus la cerere. Recoltările se fac doar în urma unei anchete epidemiologice, iar prelucrarea datelor se face în laboratoarele de la Iaşi sau Bucureşti.

Persoanele care doresc să se ofere voluntari, precum şi ONG-urile ce doresc să ajute persoanele izolate, în carantină sau care nu se pot deplasa, sunt rugate să apeleze la Crucea Roşie Filiala Vrancea, cea care deţine informaţiile necesare pentru ca aceste acţiuni să fie eficiente şi sigure, făcându-se în mod organizat şi în funcţie de priorităţi şi necesităţi. Persoana de contact este  director Rodica Davidean.

"Pe lângă restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spaţii închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc şi cazinouri, CNSSU a hotărât suspendarea până la data de 31.03.2020 a organizării şi desfăşurării târgurilor de maşini auto", anunţă prefectul Gheorghiţă Berbece, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivelul judeţului Vrancea, existau luni  32 de persoane în carantină şi 426 în izolare la domiciliu, singurul caz confirmat rămânând cel al persoanei verificate la vamă şi trimisă la centrul de la Iaşi.

Toate persoanele care vin în România din statele afectate de COVID – 19 intră într-un program de colectare a datelor de interes

"Măsurile de autoizolare sau carantină se dispun în funcţie de zona din care vin aceşti cetăţeni, de gradul de afectare a populaţiei din respectivele zone, dar şi de simptomele prezentate de cetăţenii care intră în ţară.

Astfel, în lipsa simptomelor şi în situaţia în care zonele din care vin cetăţenii nu sunt grav afectate, nu este necesară măsura de carantină, ci doar izolarea la domiciliu şi monitorizarea medicală zilnică.

Măsura de carantină se dispune doar dacă persoanele prezintă simptomatologie şi dacă vin sau au tranzitat zone grav afectate. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, joi, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu privire la acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Decretul pentru promulgarea acestei legi a fost semnat de către Preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, urmând ca numărul de zile libere acordate să fie stabilit printr-o hotărâre de Guvern. În aşteptarea introducerii prezentei legi în Monitorul Oficial, vă fac cunoscute prevederile acesteia la nivel general, în vederea informării publice.

Părinţii care au copii cu vârsta sub 12 ani sau copii cu dizabilităţi cu vârsta sub 18 ani, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza unor situaţii extreme, pot beneficia de zile libere acordate prin lege dacă locul de muncă al acestora nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemunca.
În vederea obţinerii acestor zile libere, unul dintre părinţii care se încadrează în situaţia de mai sus, va depune o cerere către angajator care va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celui de-al doilea părinte din care rezultă ca acesta nu a solicitat zile libere conform prevederilor prezentei legi.

Zilele libere vor fi plătite în cuantum de 75% din  salariul corespunzător unei zile de lucru, fără să depăşească 75% din salariu mediu brut aferent unei zile de lucru.

Această indemnizaţie va fi suportată din Fondul de garantare  pentru plata creanţelor salariale la care contribuie angajatorul, ulterior sumele vor fi decontate către fond printr-o procedură care va fi stabilită de Guvern", mai precizează Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.