Oraşul militar NATO de la Mihail Kogălniceanu. „Oamenii şi-au dorit să vină americanii”
0Aproximativ 10.000 de soldaţi şi angajaţi civili vor putea fi găzduiţi concomitent în acest oraş militar ce se va construi în judeţul Constanţa, pe o suprafaţă de 2.200 de hectare.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat un proiect de dezvoltare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu (judeţul Constanţa), astfel încât aici să poată activa circa 10.000 de soldaţi şi personal civil NATO. Va fi un adevărat oraş militar care va aduce beneficii comunităţilor locale din zonă.
Conform Ministerului Apărării, proiectul se va derula în următorii 20 de ani. În primii cinci ani se vor realiza „lucrări pentru a asigura utilităţile necesare obiectivului de investiţii (branşamente, racorduri, reţele exterioare, devieri ale reţelelor de energie electrică şi gaze naturale etc), amenajarea terenului, realizarea unei piste de decolare-aterizare şi amenajarea zonelor de mişcare aeroportuară”.
De asemenea, proiectul imobiliar mai cuprinde facilităţi administrative şi sociale, zone de tranzit şi depozitare, zone pentru mentenanţa aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire şi puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă şi drumuri interioare.
Valoarea investiţiei, în prima etapă, este de 400 de milioane de euro şi aici sunt cuprinse inclusiv sumele aferente exproprierilor care, în cea mai mare parte, s-au finalizat. Aproape 80% dintre persoanele expropriate şi-au primit deja banii (4 euro/metru pătrat teren agricol). Acum s-a trecut la faza de licitaţie pentru achiziţia lucrărilor propriu-zise.
Chiriile au explodat în zonă
Ancuţa Belu este primarul comunei Mihail Kogălniceanu, locul unde se află baza militară cu acelaşi nume şi unde se va construi oraşul NATO. De când şi-au făcut simţită prezenţa trupele americane aici localitatea prezintă mult interes pentru diferiţi investitori. Iar acum, odată cu demararea noului proiect şi cu crearea locurilor de muncă în baza militară, Kogălniceanu se va dezvolta şi mai mult, iar nivelul de trai al oamenilor va creşte.
Baza militară M. Kogălniceanu foto: Facebook/Baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu
„Militari străini au fost bine primiţi de localnici. Nu au existat conflicte. Oamenii şi-au dorit să vină americanii. Baza militară este pentru noi la fel cum este o firmă de renume care-şi deschide reprezentanţă într-o localitate din România”, explică Ancuţa Belu.
Primarul spune că în ultima perioadă preţul terenurilor şi caselor a crescut, iar chiriile au depăşit nivelul celor din municipiul Constanţa. „Când spui Mihail Kogălniceanu automat lumea se gândeşte la baza militară. Nivelul chiriilor este mai mare ca în Constanţa. Un apartament cu două camere sare de 350 de euro pe lună şi este închiriat de cadre militare sau angajaţi care efectuează lucrări în bază”.
Primăria Mihail Kogălniceanu vrea să ţină pasul cu dezvoltarea zonei militare. Pe 20 de hectare se va înfiinţa un cartier nou. Pentru a realiza infrastructura, administraţia locală va accesa fonduri europene sau guvernamentale. Fiecare beneficiar al unui lot de teren va primi şi proiectul viitoarei locuinţe, astfel încât clădirile să aibă un anumit specific.
Nu în ultimul rând, comuna se pregăteşte de un referendum local pentru a decide dacă va deveni sau nu oraş. „Ne dorim să devenim oraş. Administrativ, ca şi comună nu mai avem axe pe care să accesăm fonduri. Trebuie să trecem la o altă etapă, la alte proiecte”, mai spune primarul Ancuţa Belu.
Boom imobiliar şi în nordul Constanţei
Şi primarul Constanţei, Vergil Chiţac, crede că realizarea unui oraş militar la 30 de kilometri de municipiu va duce la dezvoltarea infrastructurii de transport, sănătate, educaţie, turism, servicii. „Boomul imobiliar aşteptat a se produce în zonă va avea efecte şi asupra zonei de nord a municipiului”.
De asemenea, edilul Constanţei se aşteaptă ca pe termen mediu şi lung să se dezvolte facilităţi economice americane în regiune, iar capacitatea municipiului de a atrage investiţii externe poate spori semnificativ prin prezenţa în imediata sa vecinătate a unei comunităţi militare şi civile americane de amploare.
Baza militară M. Kogălniceanu foto: Facebook/Baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu
Vergil Chiţac, care este şi amiral în rezervă, spune că mai multă prezenţă militară americană în regiunea Mării Negre „echivalează cu un plus de stabilitate şi cu garanţii suplimentare pentru securitatea României, a aliaţilor şi a regiunii. O prezenţă militară americană solidă pe litoralul românesc al Mării Negre sporeşte garanţiile de securitate ale României.”
După anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2014, Marea Neagră, spune Chiţac, a devenit teatrul unor primejdioase turbulenţe geopolitice şi zonă de confruntare geopolitică între Vest şi Est. „Era nevoie, în acest context, de o consolidare a potenţialului şi capacităţilor militare aliate în regiunea extinsă a Mării Negre, iar planurile de dezvoltare a bazei de la Kogălniceanu se înscriu în logica acestor eforturi.”
Vă recomandăm să mai citiţi:
Exerciţiu NATO în Marea Neagră condus de Forţele Navale Române