Focar de gripă aviară în România: este suspendat comerţul ambulant cu păsări pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul apariţiei unei situaţii epidemiologice veterinare, generată de răspândirea gripei aviare, la păsările dintr-o exploatare avicolă din Mureş, s-au luat mai multe măsuri.

Centrul Naţional de Combatere a Bolilor a transmis în toate judeţele că, începând de astăzi, 8 mai a.c., se dispun următoarele măsuri:

- se suspendă organizarea şi desfăşurarea comerţului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localităţile din ţară;

- se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

De asemenea, prin dispoziţia comună a secretarului de stat MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu şi a şefului DSU, dr. Raed Arafat, au fost decise, printre altele, următoarele:

- inspectoratele de poliţie, jandarmerie şi pentru situaţii de urgenţă vor acţiona cu dispozitive instituite pentru prevenirea/gestionarea corespunzătoare a situaţiilor de risc. De asemenea, desfăşoară, alături de personalul din cadrul ANSVSA, activităţi de verificare, în trafic, a autovehiculelor care transportă păsări, dar şi în locaţiile de desfacere/comercializare a produselor cu risc de transmitere a gripei aviare;

- Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră desfăşoară, prin structurile din subordine, verificări şi controale la mijloacele de transport în punctele de trecere a frontierei de stat, pentru identificarea produselor din carne de pasăre şi subsecvente.

„Vom coordona şi sprijini eforturile autorităţilor, în ceea ce priveşte controalele şi dispunerea de măsuri, pentru că vorbim despre o situaţie potenţial periculoasă pentru gospodăriile în care sunt crescute păsări. E drept, prima situaţie a apărut la sute de kilometri de judeţul nostru, dar asta nu înseamnă că vom aştepta, fără să luăm măsuri preventive. Ne aducem aminte cu toţii cât de gravă a fost situaţia în 2005-2006 şi, sunt sigur că, dacă vom avea acţiuni de prevenţie, gospodăriile din judeţul nostru vor fi ferite de pericol.

Astfel, am dispus deja ca zonele cunoscute pentru organizarea târgurilor şi oboarelor informale să fie monitorizate, vom avea filtre pe arterele din judeţ care sunt frecventate de comercianţii care nu au toate avizele. De asemenea, DSVSA Constanţa va monitoriza toţi crescătorii de păsări şi va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor şi mişcărilor de animale. Totodată, poliţiştii de frontieră vor împiedica pătrunderea pe teritoriul naţional a produselor neconforme, iar organele MAI, prin patrule mixte, vor monitoriza, din teren, situaţia”, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Coşa.