Tinerii învaţă să aibă poftă de mâncare sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci şi şase tineri din cinci ţări europene învaţă să gătească sănătos la Cluj. Tinerii participă la un proiect finanţat de Comisia Europeană, care are ca scop combaterea unei alimentaţii de tip fast-food în rândul tinerilor.

Asociaţia „Support for Youth Development" lansează astăzi proiectul de schimb „Healthy Appetite!" (Poftă sănătoasă n. red.) ce va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 21 - 28 februarie. „Tinerii care participă la proiect au vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani şi sunt din Letonia, Italia, Polonia, Turcia şi România. Ideea este să înveţe unii de la alţii să gătească sănătos", a precizat Angela Anton, managerul de proiect. 

Carte cu 100 de reţete

Din fiecare ţară participantă la Cluj sosesc astăzi câte cinci tineri la acest schimb de experinţă gastronomic. De asemenea, fiecare ţară a trimis câte 20 de propuneri de reţete, pentru a fi incluse, la final, într-o carte de bucate cu 100 de reţete rapide şi sănătoase. „Toate reţetele au fost văzute şi <<corectate>>de specialişti clujeni în nutriţie", a mai spus Angela Anton. Este vorba despre Alina Varadi şi Mirela Stranţ, ambele specialiste în nutriţie, de la Casa Bio din Cluj.  În afară de cartea de bucate, proiectul mai are ca finalitate şi realizarea unui DVD cu clipuri audio-video cu modul de prepare a unor reţete propuse de ţările participante la proiect, reţete ce se ce se vor regăsi şi în cadrul cook-book-ului. Nu va lipsi nici site-ul de promovare a alimentaţiei sănătoase şi a echilibrului alimentar, bazat pe diversitate şi produse naturale care va fi deschis pentru înscrierea de noi reţete şi clipuri provenite de la tineri de pe întreg globul.


Cum să găteşti o supă vegetariană

Reţeta a fost propusă de Letonia. Aveţi nevoie de un morcov, două verze, un cartof, o lingură de mazăre verde, un pahar cu lapte, un pahar de apă. O lingură de unt şi o linguriţă de sare. Timpul de preparare este 30 minute. Daţi morcovul prin răzătoare, puneţi-l în oală, adaugaţi untul, apa şi sarea, şi fierbeţi compozitia timp de 8-10 minute. Adaugaţi varza dată prin răzătoare, cartoful şi mazărea. Apoi fierbeţi încă 10 minute. Adaugaţi laptele. Când compoziţia începe să fiarbă, o mai lăsaţi pe foc 2-3 minute. Poftă bună!

Mai multe pentru tine:
Ciorba Candrenarilor, rețetă păstrată de părintele Artemie, de la Schitul Sfântul Ilie. Care sunt ingredientele secrete
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Consilierul lui Bolojan, despre demisia premierului: „Dacă nu va avea susținere, va pleca”
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris