FOTO Bucureştiul excentric: cum arată rochia pe care o poţi bea şi cea care ţine poluarea la distanţă. Ce legătură există între Michelle Obama şi Michael Jackson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rochia care ţine la distanţă poluarea este una dintre vedetele expoziţiei FOTO Vali Silaghi

Într-o lume în care hainele contează, mai mulţi creatori au decis să inoveze în adevăratul sens al cuvântului orice fel de piesă vestimentară. Au sfidat regulile şi după ce şi-au pus imaginaţia la contribuţie au realizat rochii din lemn, din vin sau piese vestimentare care pot reflecta starea de spirit a purtătorului.

În interiorul Muzeului Naţional de Istorie a României sunt trei camere ticsite cu piese vestimentare despre care reprezentanţii expoziţiei spun că sunt unice în lume. „Din câte ştiu, nu se mai găsesc creaţii asemănătoare în altă parte“, precizeaza Florin Georgescu, muzeolog.

Rochia din vin

Una dintre vedetele expoziţiei stă atârnată pe un umeraş, îngrădită cu grijă de mai multe bucăţi din sticlă. Este o rochie unică, rezultată din bacterii care se dezvoltă pe pereţii sticlelor de vin roşu, după cum explică muzeologul.

Miroase înţepător, nu are cusături şi dacă este purtată se umflă, mulându-se pe formele doamnei sau domnişoarei care o decide să o îmbrace. La câţiva paşi de inedita rochie se află o geantă roşie, decorată pe interior cu un şir subţire de leduri care le ajută pe posesoare să îşi găsesc orice obiect.

E suficient să o deschizi şi raze puternice de lumină îţi invadează spaţiul, luminând şi interiorul genţii. Aceasta are dimensiuni mari şi este făcută din piele lipită cu clei pe o ţesătură elastică.

Bluza din fibre optice şi geanta pe care îţi laşi amprenta

Alte două atracţii ale expoziţiei sunt bluza alcătuită din fibre optice şi geanta pe suprafaţa căreia rămân urme dacă o atingi. Un dreptungi roz pe mijlocul genţii este locul pe care vizitatorii îşi lipesc palmele pentru a testa inedita creaţie. Imediat după ce palma se desprinde de pe materialul roz, urmele degetelor rămân imprimate pe geantă. Apoi, ca prin minune, uşor-uşor amprentele dispar, iar materialul revine la starea iniţială.


În aceeaşi sală a muzeului, într-o vitrină, străluceşte o bluză realizată din fibre optice, o invenţie care aparţine unui designer francez: Jacqueline Lumi. La câţiva centimetri de inedita bluză se odihneşte o altă ţesătură sclipitoare, realizată din acelaşi material.

Aplicaţiile materialelor inovative nu se opresc doar la haine. Cercetătorii de la Şcoala Politehnică din Paris au creat o vioară funcţională formată din fibră de in şi un anumit tip de poliester, care se odihneşte într-o vitrină agăţată pe unul dintre pereţii muzeului.

Camera de rochii

Un podium în mijlocul unei alte încăperi din Muzeul Naţional de Istorie a României face legătura între bucureşteni şi manechine de plastic care poartă cu mândrie rochii cu adevărat speciale. De departe, cea mai îndrăzneaţă idee s-a concretizat într-o rochie albă, decorată cu un guler foarte înalt. Spune muzeologul Georgescu, cine o poartă nu-şi poate ascunde trăirile pentru că în funcţie de emoţii culoarea ledurilor de pe guler se schimbă.

O altă creaţie care atrage toate privirile respinge poluare, după cum stă scris pe plăcuţa din interiorul muzeului. Rochia este lungă şi are un fel de trenă care este expusă pe o scenă albă improvizată, făcând creaţia să semene cu o floare.

Lângă aceasta este expusă şi o rochie alcătuită în întregime din fulgi care deţine şi recordul de cea mai uşoară creaţie de acest tip din întreaga lume. Dar nu doar femeile se pot bucura de creaţii. Una dintre cele mai puternice piese constă într-o geacă aparent simplă. Gri închis. Elementul surpriză vine odată cu un pulverizator plin cu apă şi cu primele picături care ating materialul din care este alcătuită.

Ca prim minune, geaca începe să capete modele evidenţiate cu ajutorul apei care o atinge, dar care se „evaporă“ odată cu lichidul.

Bucăţi din hainele purtate de Michal Jackson şi Michelle Obama

Tot în cadrul expoziţiei Futurotextiles sunt prezentate şi protejate de un bol de sticlă bucăţi din materialele pe care le-au purtat de-a lungul timpului celebrităţi. De exemplu, sub micuţa cupolă de sticlă stă expusă o bucată de dantelă pe care Kate Midlleton a purtat-o în ziua nunţii, dar şi o părticică dintr-o ţinută a soţiei preşedintelui Statelor Unite ale Americii. 

O parte din topul purtat de Michael Jackson în timpul filmărilor de la videoclipul Scream este expusă alături de dantelele celor două doamne importante ale lumii. 

Peste 3.000 de vizitatori

Expoziţia şi-a deschis porţile la sfârşitul lunii trecute şi până în acest moment, spune muzeologul, peste 3.000 de oameni i-au trecut pragul. Înainte să ajungă în Bucureşti, galeria a poposit în Timişoara şi urmează să părăsească continentul european şi să ajungă în Brazilia.

Preţul unui bilet costă opt lei pentru adulţi, în timp ce studenţii, elevii şi pensionarii au intrarea liberă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Hainele viitorului, expuse la Timişoara: a fost deschisă expoziţia „Futurotextiles”

Expoziţie inedită în Capitală: rochii din vin, lemn sau pânză de păianjen. Cum au ajuns matriale purtate de Michelle Obama sau Michal Jackson în Bucureşti

Haine speciale doar pentru bărbaţii care nu depăşesc 1.70 m înălţime