Botoşani: (UPDATE)Moment istoric la graniţa cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul moldovean Vlad Filat, prima persoană care va trece prin vama Rădăuţi-Prut. Sute moldoveni deportaţi în timpul războiului  vor să meargă în Basarabia ca să îşi revadă casele şi rudele rămase pe celelalt mal al Prutului.

Ora 12.00

Delegaţiile celor două state se vor întâlni la jumătea podului de peste Prut peste o oră când va fi inaugurat podul Lipcani- Rădăuţi -Prut reconstruit în 2005 după ce a fost distrus de nemţi în timp celui de-al doilea război mondial. Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat,  va ţine un discurs în faţa românilor şi a basarabenilor depoartaţi în timpul războiului în ţara noastră.

Premierul Republicii Moldova  va fi prima persoană care va intra în ţara noastră prin vama Rădăuţi-Prut cu paşaportul şi va fi înregistrat de organele vamale.

Manifestările vor continua cu inauguarea punctului de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut după care cele două delegaţii vor trece podul în Basarabia unde va fi inaugurată vama Lipcani. Sute de basarabeni vor avea astfel ocazia de a se întoarce în locurile natele unde îşi vor revedea familiile.

Ora 10.00

Din partea României şi-a anunţat venirea ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, dar nu este exclus ca şi preşedintele Traian Băsescu să participe la manifestări. Prezenţa şefului statului nu a fost confirmată însă până la această oră. Delegaţia moldovenească va fi condusă de premierul Vlad Filat.

Podul Rădăuţi Prut-Lipcani ,care leagă cele două maluri ale Prutului,  a fost aruncat în aer în anul 1944 de trupele germane. Podul, lung de aproape 250 de metri, a fost reconstruit în 2005 dar nu a fost folosit până acum.

Comisia Europeană a alocat 11 milioane de euro prin programele PHARE şi TACIS pentru construirea vămilor în cele două state. Opt milioane au revenit Republicii Moldova pentru construirea vămii Lipcani şi doar trei României pentru vama Rădăuţi-Prut.

Vama Lipcani este cea mai modernă de la graniţa cu România. Vama românească de la Rădăuţi-Prut va funcţiona provizoriu în containere de plastic. De mâine, traficul prin cele două vămi va fi deschisi cetăţenilor.