Cele mai frumoase obiceiuri de Paște din Maramureș, prezentate în „satul de pe deal” din Baia Mare
0Un eveniment deosebit are loc în a doua zi de Paște, la Muzeul satului din Baia Mare. În „satul de pe deal”, vizitatorii vor putea participa la cele mai frumoase obiceiuri pascale și agrare. Evenimentul coincide cu deschiderea sezonului de vizitare a muzeului.
Vechile obiceiuri pascale și agrare din Maramureș care s-au păstrat de-a lungul secolelor nu sunt lăsate să moară. Astfel, în a doua zi de Paște, vizitatorii le vor putea vedea și vor asista la tradițiile prezente pe teritoriul fascinantului ținut al Maramureșului, în anotimpul renașterii, în cadrul evenimentului „Primăvara în satul de pe Dealul Florilor”.
Evenimentul este organizat de către Consiliului Județean Maramureș alături de Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania" și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan" Maramureș.
Se anunță o experiență culturală deosebită, potențată de prezentarea obiceiurilor care încă sunt păstrate cu sfințenie, cu precădere în zonele rurale.
Ansamblurile folclorice prezente în cadrul evenimentului vor susține spectacole care redau vechi tradiții și voie bună, punând în valoare creația folclorică maramureșeană.
Târg al meșterilor populari și acces la cuptorul tradițional
Tot cu această ocazie, aici are loc un târg al meșterilor populari și producători locali. Participanții vor avea ocazia să vadă creațiile meșterilor populari, dar și să guste din bucatele cu specific maramureșean.
Tot cu ocazia sărbătorilor pascale, Muzeul satului din Baia Mare pune la dispoziția gospodinelor interesate cuptorul din „ograda proprie”. Astfel, sâmbătă, 4 mai, între orele 10.00-13.00, băimărencele care vor să prepare bucate tradiționale într-un cuptor ca odinioară, încălzit cu lemne, o pot face la Muzeul satului.
„La cuptor, focul va fi pregătit de la ora 10:00 pentru cei care doresc să vină să își coacă cozonacii, pâinea de casă, păscuța sau alte preparate. Noi vă punem la dispoziție cuptorul, pregătim focul, iar pe dumneavoastră vă invităm să veniți cu preparatele pregătite de băgat la cuptor și să vă îngrijiți de coacerea potrivită a acestora”, transmit organizatorii. Accesul la cuptor se face pe baza biletului de intrare.