UPDATE Încep lucrările la şoseaua de centură a Bacăului. Primii kilometri de autostradă din Moldova vor fi gata  în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii de la Eko İnşaat ve Ticaret A.Ş. au făcut primele pregătiri de şantier pentru proiectul Centurii Ocolitoare a Bacăului. Lucrările vor începe, cel mai târziu, în luna mai a acestui an, după un an de la semnarea contractului. Investiţia, de peste 393 de milioane de lei, va fi finalizată, cel mai devreme în doi ani, după emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

UPDATE: Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, a revenit cu noi precizări. Lucrările la centura ocolitoare a Bacăului vor începe până pe 25 mai. „La fel de importantă este şi ziua de 7 aprilie 2016 când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, cu menţiunea că societatea de consultanţă Primacons a scris explicit că lucrările vor începe obligatoriu cel mai târziu pe 25 mai 2016. Din discuţiile purtate înţeleg că lucrările vor începe pe tronsonul Nicolae Bălcescu – Luizi Călugăra, legătura dintre E85 şi DN11, în lungime de 7,5 km“, a precizat Dragoş Benea. 

Cel mai important obiectiv de infractructură a Bacăului de peste 85 de milioane de euro se află în etapa de execuţie. În jurul Bacăului va fi realizată o centură în lungime de 30.70 kilometri, finanţată prin Fondul de Coeziune şi Guvernul României. Proiectul a fost realizat de Arcadis Eurometudes, consultanţi au fost Asocierea Primacons Group SRL şi Egnatias Odos SA iar lucrările vor fi coordonate şi executate de firma turcă Eko İnşaat ve Ticaret A.Ş. La final, centura, în formă de semilună,  realizată în zona de sud, est şi la nordul municipiului Bacău  va avea şapte poduri şi nouă pasaje. Lucrările au întârizat câteva luni, deoarece exista posibilitatea să nu fie fie închisă prima etapă pe finanţarea de pe Programul Operaţional Sectorial Transport şi să se piardă astfel acest avans. 

„Se fac primele pregătiri pentru amenajarea de şantier şi în maxim o lună vor începe lucrările. Cel mai optimist termen de finalizare a lor este în doi ani. Întreg proiectul va fi finanţat prin POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020). După cum bine ştim, proiectul a fost resuscitat în 2013, iar anul trecut, în luna aprilie, a fost semnat contractul de lucrări. Este cel mai important obiectiv de investiţii din ultimii 25 ani pentru Bacău“, a precizat, pentru ziarul Adevărul, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

Ce şosele de centură are în execuţie CNADNR


Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are în lucru 28 de şosele ocolitoare şi drumuri expres. Potrivit site-ului CNADNR, sunt în etapa de execuţie: Varianta de ocolire Cluj Est, centura din Municipiul Oradea - etapa a II-a, Centura Bucuresti Sud intre A2 ( km23+600 ) si A1 ( km55+520 ), Modernizarea centurii rutiere a municipiului Bucuresti intre A1 - DN7 si DN 2 -A 2, Varianta de Ocolire a municipiului Iasi - Etapa I - Varianta Sud, Arad, Adunaţii Copăceni, Piteşti, Sibiu, Reabilitare DN6 Drobeta Turnu Severin - Bahna inclusiv Varianta de Ocolire Drobeta Turnu – Severin, Reabilitare DN6 Bahna - Mehadia inclusiv Varianta de Ocolire Mehadia, Reabilitare DN6 Domaşnea - Caransebeş inclusiv Varianta de Ocolire Domaşnea, Lugoj, Alexandria, Sporire capacitate de circulatie pe centura Ploiesti Vest km 0+000 - km 12+850, Braşov, Constructia Variantei de Ocolire Caracal, Bacau, Carei, Craiova Sud, Mihăileşti, Sacueni, Suceava, Tîrgul Jiu şi Timişoara N-E.