Monumentul poetului Lucian Blaga din Lancrăm, profanat şi vandalizat. Pe soclul statuii au fost scrise cuvinte obscene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soclul statuii a fost profanat de persoane necunoscute. Foto: ziarulunirea.ro

Statuia poetului Lucian Blaga din Lancrăm a fost vandalizată de persoane necunoscute care au inscripţionat pe soclul acesteia, cu vopsea roşie, cuvinte obscene şi jignitoare. La sesizarea Primăriei Sebeş, poliţia a demarat o anchetă.

Incripţiile au fost observate inclusiv de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, care s-a aflat marţi la Lancrăm pentru a participa la evenimentele Festivalului ”Lucian Blaga”. ”L-au pictat pe jos pe acolo cu tot felul de ... Au profitat de faptul că au dispărut nişte plăcuţe ... Au scris acolo. Poate o fi poezie adevărată şi noi nu ştim”, a spus Nicolae Manolescu, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş, Nadia Mitrea, spune că profanarea s-a produs în aceste zile, perioadă în care s-a desfăşurat Festivalul Internaţional ”Lucian Blaga”, fiind observată abia astăzi, zi în care se împlinesc 122 de ani de la naşterea filozofului şi poetului român.

”Astăzi s-a observat pentru că în această dimineaţă a fost un eveniment la Lancrăm, la Casa Memorială Lucian Blaga, şi o parte din personalităţile de acolo au trecut pe la statuie şi atunci au observat. Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. A

fost sesizată Poliţia Locală şi am intervenit cu maximă urgenţă pentru îndepărtarea înscrisurilor. Instituţiile care apără ordinea şi liniştea publică, patrimoniul local, vor lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai fi în postura de a consemna acest acest gen de întâmplări. În acelaşi timp, aşteptăm şi reacţia comunităţii locale, solidaritatea în a apăra valorile umane şi materiale care ne aparţin tuturor”, a afirmat Nadia Mitrea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş.

Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat român, s-a născut la 9 mai 1895, la Lancrăm, unde a copilărit până la vârsta de 14 ani.  A murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga şi-a prefigurat propria înmormântare în ”Luntrea lui Caron”, alegându-şi locul şi direcţia de aşezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roşie, monument al naturii. Monumentul lui Lucian Blaga de la Lancrăm este opera sculptorului Romulus Ladea.

   

Foto: ziarulunirea.ro