FOTO Satul Rimetea din Alba, propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO, un muzeu în aer liber în Munţii Trascău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rimetea din judeţul Alba este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. Situat într-un peisaj de vis din Munţii Trascău, Rimetea mai are puţin de aşteptat pentru a intra pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Orice vizitator care ajunge aici rămâne impresionat de albul imaculat al clădirilor ce formează o arhitectură rămasă neschimbată de peste 100 de ani.

Locuitorii zonei erau recunoscuţi pentru măiestria în prelucrarea fierului. Obiecte unicat pot fi văzute astăzi la Muzeul Etnografic din comună, dar şi în „dotarea“ gospodăriilor, la porţi, prin clanţe şi zăvoare. Scăderea treptată a resurselor, precum şi concurenţa altor zone din ţară, a făcut ca mineritul să fie abandonat la Rimetea. Singura soluţie pentru localnici a răms turismul, care este practicat cu succes în pensiunile din comună. Rimetea şi satul component Colţeşti numără în prezent peste 40 de pensiuni. Comuna are peste 90 la sută populaţie de etnie maghiară.

Dezvoltarea turistică a comunei este susţinută necondiţionat de administraţia locală. „60% din populaţia comunei trăieşte din turism, iar o casă se vinde cu cel puţin 50.000 de euro. Astazi, la Rimetea vin autocare din toata Europa, nu numai din Ungaria. Am avut turişti şi din Japonia şi America“, a spus primarul Szocs Francisc. Zona mai este renumită pentru portul popular tradiţional şi pentru mobilierul pictat. Portul popular este arătat turiştilor la manifestările tradiţionale, dintre care se remarcă „Îngroparea Fărşangului“, care se desfăşoară în fiecare an la începutul postului Paştelui. Mobilierul pictat a devenit pentru unii dintre locuitori o mică afacere. Artista Ana Moricz din comuna Rimetea păstrează cu sfinţenie acest meşteşug vechi de peste 300 de ani. Mobilierul pictat manual în stilul secolului al XVII -lea a trecut demult graniţele ţării şi a ajuns în ţări precum Ungaria, Germania şi SUA.  

În UNESCO cu ajutorul unui sat din Ungaria

Comuna din judeţul Alba a fost inclusă de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Comuna apare cu data de înscriere 1 februarie 2012. Propunerea comunei Rimetea s-a făcut la „pachet“ cu localitatea Hollókő, aflată la 92 de kilometri de Budapesta, care este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1987. „Patrimoniul arhitectural din Rimetea este propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial ca o fază de nominalizare transfrontalieră superioară Patrimoniului arhitectural din satul Hollókő sub o nouă denumire: «Vechile sate Hollókő şi Rimetea şi împrejurimile acestora»“, se afirmă în prezentarea propunerii pe site-ul UNESCO.

Comunitatea era odinioară unul dintre cele mai prospere oraşe din fostul Scaun Secuiesc Arieş. Negustorii de fier şi forjeriile care prelucrau obiectele de metal, artistic meşteşugite, şi care apoi erau vândute în toate oraşele importante ale Europei Centrale au transformat localitatea într-o comunitate bogată şi mândră. După o lungă perioadă de declin, Rimetea a reînăscut cu ajutorul turismului. Amplasarea fostului oraş, într-o zonă extrem de spectaculoasă, într-un defileu asemănător celor din America de Nord, săpat în calcar de apele pârâului Rimetea şi de cele ale Vălişoarei, este un mare atu. Localitatea este situată într-un defileu, dominat de stânci uriaşe. Curenţii de aer care se formează aici vara au transformat Rimetea într-un adevărat rai pentru amatorii sporturilor extreme, spun localnicii. ”Vin foarte mulţi turişti. Vin din Ungaria, din America, din Olanda, din diferite ţări...”, spune proprietara unei 

Comuna Rimetea propusă pentru Patrimoniul UNESCO la „pachet“ cu un sat din Ungaria

FOTO ”Pita de fier” de la Rimetea a dat de ”mâncare” sute de ani minerilor din Munţii Trascău