Daimler începe construcţia fabricii de cutii de viteze pentru Mercedes de la Sebeş. Investiţia este de 240 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii companiei Daimler AG au anunţat începerea construcţiei noii unităţi de producţie de piese auto pentru autoturisme Mercedes de la Sebeş. Evenimentul de aşezare a pietrei de temelie a unităţii companiei Star Assembly, în valoare de aproape 240 de milioane de euro, va avea loc în 4 aprilie 2014.

Societatea Star Assembly primit un ajutor de stat de 37,4 milioane de euro pentru construirea acestei unităţi de producţie de transmisii automate, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 238 milioane de euro. Transmisiile produse în noua unitate vor echipa limuzinele germane precum E-Klasse sau S-Klasse, care costă peste 50.000 de euro, până acum în România fiind produse doar transmisii pentru vehicule utilitare precum Vito. Reprezentanţii companiei transmit că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”. 

Este vorba despre investiţia anunţată în primăvara anului trecut de Consiliul de administraţie Daimler AG, care a decis să extindă reţeaua de producţie a cutiilor de viteze Mercedes-Benz Cars. “În urma aprobării de către Consiliul de Supraveghere, sunt planificate acum capacităţi suplimentare pentru asamblarea cutiilor de viteze ce urmează a fi stabilite la unitatea de producţie Daimler din România, Star Transmission. Pentru producţia unei noi generaţii de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de euro“, se arăta într-un comunicat de presă transmis în aprilie 2013 de reprezentanţii companiei.

Fabrică de 40 milioane de euro, inaugurată în ianaurie 2014

Star Assembly SRL cu sediul social în municipiul Sebeş, str. Industriilor FN, judeţul Alba are ca obiect de activitate fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice. În prezent, societatea deţine două unităţi de producţie în extravilanul municipiului, Sebeş, la periferia de vest, în, zona denumită „Glod” urmând a extinde investiţia cu o nouă unitate de producţie care va avea ca obiect predominant de activitate producerea cutiilor de viteză în serie.

Se preconizează ca procesul de producţie pentru noua unitate să fie deservit de clădiri cu destinaţia hala de

producţie, clădire logistică, clădire reciclare, clădire pentru depozitarea cutiilor pentru componente, casa poartă şi clădire pentru transformator. Pentru funcţionarea celor trei unităţi de producţie în sistem integrat investitorul SC Star Assembly SRL a achiziţionat teren în suprafaţă de 130.000 mp. care s-a dovedit insuficient. În vederea asigurării suprafeţei de teren necesară investiţiei, autorităţile judeţene au decis ca şi Staţia Meteo Sebeş să fie relocată pe un alt amplasament.

Tot la Sebeş, Star Transmission – filiala din România a concernului german Daimler a inaugurat, în 9 ianuarie 2014, la Sebeş, o nouă unitate de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes – Benz. Investiţia companiei care face parte din concernul german Daimler a fost de aproape 40 de milioane de euro. Hala de producţie are o suprafaţă de circa 13.000 de metri pătraţi, construcţia fiind finalizată în 10 luni. Noua unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru Mercedes a creat 150 de noi locuri de muncă. 

1.000 de locuri de muncă

Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operaţională în totalitate în 2017, când numărul angajaţilor la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Hala principală va avea o suprafaţă de 43.000 metri pătraţi şi în total construcţiile se desfăşoară pe un teren de 72.000 metri pătraţi. Lucrările sunt estimate să dureze un an. Din aprilie 2015, vor fi aduse utilajele, care vor fi montate şi testate, ceea ce va dura încă un an. Din primăvara anului 2016 va începe gradual producţia, pe măsură ce liniile de producţie şi cele de asamblare vor fi testate şi se vor dovedi funcţionale la parametri optimi.

În paralel, personalul angajat va participa la cursuri de specializare de câteva luni în Germania. Fabrica va funcţiona la sută la sută din capacitate în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi. Potrivit Planului Urbanistic Zonal, este inclusă construcţia unui nou sens giratoriu, în apropierea fabricii, precum şi un flux de 25-30 de camioane care vor aduce zilnic materie primă. Materia primă va ajunge în fabrică pe un traseu separat, iar descărcarea va avea loc într-o zonă din spatele halei principale. Cutiile de viteză finite vor fi depozitate, după montare, în partea din faţă a fabricii, de unde vor fi încrăcate pentru a fi transportate în Germania. Materia primă şi produsele finite vor fi transportate pe drumuri diferite în incinta facilităţii de producţie. Zonele de depozitare, atât pentru materia primă, cât şi pentru produsele finite, vor fi izolate complet de restul halei, pentru a evita contaminarea acestora cu praf şi a asigura izolarea contra incendiilor.

În momentul în care fabrica de la Sebeş va funcţiona la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de 9-10.000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.

Daimler a inaugurat la Sebeş încă o unitate de montaj cutii de viteză pentru Mercedes-Benz, după o investiţie de aproape 40 de milioane de euro

Strada Investitorilor din Sebeş, „domiciliul“ fabricii Daimler Mercedes, cel mai scurt drum naţional din România