Alba: Traian Bârsan a transportat mii de călători în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Bârsan a transportat în Spania mii de persoane. Şi-a deschis o firmă de transport după ce a muncit peste hotare opt ani. În 1991 a plecat în Spania cu gândul că astfel va reuşi să adune suficienţi bani să ridice un mic hotel în Lancrăm.

Data şi locul naşterii: 01 iunie 1955, Şugag, Alba
Studii: Şcoala de cooperaţie la Sibiu
Familie: căsătorit, o fată

„Era visul meu, însă nu ne descucram cu banii, aşa că, după ce fratele meu stabilit în Suedia a decis să se mute în Spania, am plecat la el. Voiam să muncesc să strâng nişte bani pentru proiectul pe care mi-l doream“, a povestit Traian Bârsan.

În 1991 a lăsat tot şi a plecat în Spania unde s-a angajat ca şofer la o fabrică de fibră de sticlă. „Am avut noroc să ma angajez la o fabrică care mergea foarte bine. Era un loc de muncă sigur şi care mă mulţumea din toate punctele de vedere. Eram bine plătit, iar în 4 ani de zile am reuşit să îmi aduc lângă mine familia“, a spus Traian Bârsan.

A pus bazele unei afaceri de familie

După ce a strâns banii de care avea nevoie a pus pe picioare un mic hotel şi bar în Lancrăm, însă a decis să rămână în continuare în Spania. Avea proiecte îndrăzneţe pe care îşi dorea să le pună în aplicare. În 1997 achiziţiona împreună cu fratele său prima furgonetă pe care intenţionau să o folosească în transportul pachetelor pe ruta Spania-România, România-Spania.

„Începutul a fost mai greu, după care oamenii au aflat de noi au devenit interesaţi de astfel de transport, iar în 1999 am hotărât să mă ocup integral de această afacere şi să renunţ la servici“, a spus şoferul. A fost o decizie bună, pentru că afacerea a început să meargă, românii au început exodul spre Spania, iar la scurt timp Traian Bârsan lua decizia achiziţionării mai multor autovehicule printre care 3 autocare şi 5 microbuze.

„În 2007 am început transportul de persoane pe ruta România-Spania, Spania-România. La vremea aceea transportam într-o săptămână şi câte 300 de persoane. Mulţi plecau la muncă în Spania, iar biletele de avion nu erau la preţuri accesibile“, a spus bărbatul.

Călătorii mai puţine

Astăzi situaţia stă altfel, dacă în 2009 mulţi români se întorceau acasă goniţi de criză, în prezent prea puţini mai merg în străinătate. „Astăzi mulţi dintre cei pe care i-am adus din Spania îşi iau bilet de întors pentru că nu şi-au găsit de lucru în România, iar cei care pleacă, puţini de altfel, preferă avionul. Există companii care oferă preţuri mult mai avantajoase decât firmele de transport în comun“, a spus Traian Bârsan.

În prezent se mulţumeşte să facă curse de transport intern sau extern ocazional. „Excursiile ne salvează, dar tot mai puţini oameni fac şi asta. Nu se mai rentează“, a spus bărbatul. Transportul de pachete suferă şi el, dar nu atât de mult. „Românii trimit în continuare acasă alimente, haine, dulciuri, jucării, dar la cantitate cam jumătate decât trimiteau acum 3-4 ani“, a afirmat omul de afaceri.

Între timp afacerea de familie s-a extins şi în Spania cu o măcelărie şi magazine alimentare. „Nici aici nu mai e bine. Dacă înainte oamenii cumpărau crenvruşti la kilogram acum cumpăra la pereche“, a spus Traian Bârsan.

Ce moment din cursele pe care le-aţi făcut v-a rămas în minte?
T.B.: „Într-una din curse am dus în Spania un băiat. Spunea ca în Barcelona îl aşteaptă vărul său. Odată ajuns acolo nu a venit nimeni în calea lui. Am plecat, băiatul a rămas în staţie. După o săptămână ne-am reîntâlnit în Madrid pe scările unei biserici româneşti. Preoteasa mi-a spus că stătea acolo de o săptămână. Mi-a povestit că a luat mai multe trenuri pentru că nu avea bani ca să ajungă la Madrid. De aici a mai încercat să îl sune pe vărul său care şi-a închis telefonul. Nu mai avea contact cu nimeni cunoscut şi voia să revină în ţară. I-am propus să rămână dacă vrea cu condiţia să fie un om serios. I-am oferit cămin la mine acasă, i-am găsit de lucru la mine la firmă şi s-a dovedit a fi un om de excepţie. Astăzi lucrează, are cetăţenie, este căsătorit şi are un copil“.

Ce-i place: „Îmi place să conduc în călătorii pe distanţe lungi. Îmi place mâncarea tradiţională românească şi în special, muşchiul de vită ciobănesc aşa cu se face în partea Sibiului. Îmi place fotbalul şi ieşirile la munte“

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna şi hoţia. Nu-mi plac oamenii care nu îşi respectă semenii şi nu-mi plac călătorii care nu sunt civilizaţi şi disciplinaţi“.