Articol publicitar

Un sistem de colectare selectivă va fi introdus în toate şcolile din Capitală, începând cu cele din sectorul 6

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect naţional lansat de ASAP va fi pus în practică de către Primăria Sectorului 6 şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, aducând astfel colectarea selectivă în şcolile din România.

ASAP România, Primăria Sectorului 6 al Capitalei şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au semnat un acord de parteneriat privind implementarea unui program pilot în cele 43 de şcoli gimnaziale şi licee din Sectorul 6 al capitalei pentru a crea un model funcţional şi eficient de infrastructură logistică şi umană pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării.

Iniţiativa vine ca răspuns la petiţia naţională (care a reunit deja peste 18.000 de semnatari) lansată de ASAP în luna noiembrie 2020 prin care elevii din România solicită autorităţilor să transforme şcolile în unităţi funcţionale de colectare selectivă a deşeurilor.

ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială, iniţiat de The Institute şi susţinut de Lidl România, care urmăreşte să genereze schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă şi reciclare.

Cum a luat naştere ASAP

Conferinta presa ASAP_16 dec 2020 (4)

România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata colectării şi reciclării deşeurilor municipale. Dintre materialele reciclabile cele mai mari procente le au plasticul (9,9%) şi hârtia şi cartonul (9,9%), amândouă reprezentând deşeuri generate în cantităţi mari în instituţiile de învăţământ.

Astfel, în luna iunie a acestui an a luat naştere platforma ASAP, iar în primele sale luni, programul s-a axat pe promovarea importanţei implicării individuale pentru a opri poluarea cu plastic şi pe generarea de materiale educative în acord cu universul tinerilor - animaţii, numere de stand-up, piese semnate de artişti cunoscuţi, dar şi interpretări ale problematicii plasticului expuse de creatorii de conţinut pe care adolescenţii îi urmăresc. În prezent ASAP a devenit o mişcare naţională care numără peste 5.000 de ambasadori în rândul adolescenţilor.

Peste 18.000 de semnături strânse

Conferinta presa ASAP_16 dec 2020 (5)

„Platforma ASAP este locul de întâlnire al tuturor adolescenţilor din România care înţeleg, poate mai bine decât mulţi dintre adulţi, importanţa şi, mai ales, urgenţa atunci când vine vorba de a ne implica pentru rezolvarea problemelor legate de mediu. Astfel, cei 5000 de ambasadori care au venit alături de noi din iunie până acum ne cer un lucru foarte simplu – să poată să aplice tot ce au învăţat despre deşeuri în şcolile lor.

În numele lor, am lansat în luna noiembrie o petiţie prin care solicităm autorităţilor să pună legea în aplicare şi să transforme toate şcolile din România în locuri funcţionale pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării. După peste 18.000 de semnături strânse şi discuţii instituţionale extrem de fructuoase, ne bucurăm să putem anunţa primul pas – un proiect pilot pe care îl demarăm alături de partenerii de la Primăria Sectorului 6 şi ISMB prin care ne propunem să punem la punct un model de succes pe care apoi să îl putem replica la nivel naţional, în parteneriat cu autorităţile locale şi centrale relevante”, a declarat Andrei Borţun, CEO The Institute, fondatorul programului ASAP.

Alături de ASAP şi Primăria Sectorului 6, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi-a anunţat disponibilitatea de a facilita extinderea infrastructurii de colectare selectivă la nivelul întregii capitale. Primii paşi vor consta în auditarea unităţilor de învăţământ, stabilirea nevoilor logistice ale şcolilor şi susţinerea activă a educaţiei pentru mediu în unităţile de învăţământ din capitală, astfel încât în toamna anului viitor Bucureştiul să fie un model de bună practică pe care, alături de partenerii instituţionali, platforma ASAP să îl poată implementa la nivel naţional.