Ocrotitorul familiei şi mijlocitor al sporului şi belşugului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit, astăzi, cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Sfântul Dimitrie este invocat drept ocrotitor al

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit, astăzi, cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Sfântul Dimitrie este invocat drept ocrotitor al familiei şi mijlocitor al sporului şi belşugului.
S-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea într-o familie înstărită, dar cu religii diferite. Tatăl său, conducătorul Provinciei Iliria în timpul împăratului Maximilian, se închina idolilor. Acesta şi-a educat fiul în spiritul militar al epocii. Sub influenţa mamei, care era creştină, Dimitrie a deprins pasiunea pentru studiu şi credinţă. După moartea tatălui său, împăratul Maximilian i-a oferit două funcţii importante în stat: ca general în armata romană şi prefect al ţinutului Iliria. Spre uimirea înalţilor demnitari din imperiu, Dimitrie a refuzat aceste funcţii şi i-a protejat pe creştinii din Iliria. Mai mult, în faţa solilor împăratului Maximilian, el a mărturisit că este un smerit slujitor al lui Dumnezeu şi se consideră egalul creştinilor care-l venerează pe Mântuitor. Maximilian i-a cerut tânărului Dimitrie să se închine idolilor şi zeilor, dacă vrea să nu suporte consecinţele acestor decizii. Dimitrie şi-a menţinut convingerile religioase. A fost arestat, anchetat şi schingiuit. La 26 octombrie 299 (în 303 - după alte documente), Dimitrie a sfârşit muceniceşte. Înainte de tragicul sfârşit, Dimitrie şi-a înfipt o suliţă în coastă spunând: "Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru El şi credinţa adevărată". Moaştele sale frumos mirositoare de mir au fost mutate de la Roma la Tesalonic.