Drepturile pacienţilor, încălcate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dreptul la servicii medicale de calitate este cel mai ignorat

Toate cele 14 drepturi ale pacienţilor stabilite prin Carta Europeană sunt încălcate într-o măsură mai mică sau mai mare în ţara noastră, a spus ieri prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

„Primul dintre ele, dreptul la măsuri preventive, este des încălcat. Dacă acest drept ar fi respectat, nu am mai avea infecţii nozocomiale în spitale. Se cheltuiesc mulţi bani pe măsuri curative, de tratare, şi puţini pe prevenţie, cum ar fi prevenirea cancerului de col uterin", a exemplificat prof. Astărăstoae.

Trebuie respectat „timpul pacienţilor"

Un alt drept încălcat este cel de a avea acces la servicii medicale. Preşedintele Colegiului Medicilor a dat exemplul unei gravide din comuna Coarnele Caprei, judeţul Iaşi, care vrea să-şi facă investigaţii în oraşul Iaşi. „Prima oară doar o programează şi e trimisă acasă. Când revine după o săptămână, i se dau analize de făcut. Ea trebuie să bată tot oraşul ca să mai găsească un laborator care nu şi-a terminat plafonul şi unde mai poate face investigaţii gratuite", a povestit Vasile Astărăstoae, care a participat ieri la lansarea broşurii „Drepturile pacienţilor".Alte drepturi din Carta Europeană care sunt încălcate sunt: cel la informaţie, de a consimţi liber, de a alege liber, dreptul la intimitate şi confidenţialitate, de a fi respectat timpul pacienţilor, la servicii medicale de calitate, la siguranţă, la inovaţie, cel de a evita inutile suferinţe şi dureri, la tratament personalizat, de a se plânge şi la compensaţii.