Cutremurul din Vrancea a zguduit Bucurestiul si Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de pamant avand magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a petrecut ieri, in jurul orei 14.20, in zona Vrancea. Seismul, resimtit la Bucuresti, dar si in alte locatii din zona

Un cutremur de pamant avand magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a petrecut ieri, in jurul orei 14.20, in zona Vrancea. Seismul, resimtit la Bucuresti, dar si in alte locatii din zona extracarpatica, si in Basarabia, se inscrie in activitatea seismica normala, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Cutremurul s-a produs la mare adancime, 160 km, acesta fiind motivul pentru care s-a simtit la distante atat de mari. Seismul a avut o intensitate in zona epicentrala de patru grade pe scara Mercalli. Ultimul seism cu aceasta magnitudine inregistrat in Romania a avut loc in 14 mai 2005, la ora 3.53, in zona Vrancea, la 147 de kilometri adancime.
Magnitudine maxima, 7,5
Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul in urma cu putin timp, profesorul Gheorghe Marmureanu declara ca magnitudinea maxima la care poate ajunge un cutremur in Romania este de 7,5 pe scara Richter. Marmureanu a mai declarat ca seismele de suprafata din Banat, Fagaras, Maramures, Nordul Dobrogei sunt cutremure care pot da efecte distrugatoare cand magnitudinea lor depaseste valoarea 5,9 - 6. (Georgiana Baciu) Gheorghe Marmureanu, directorul INCDFP: "Nu am spus niciodata ca in anul 2006 va fi un cutremur puternic, catastrofal (cu magnitudinea mai mare de 7,0 pe scara Richter). Am spus, inca din 1998, ca pana in anul 2006 nu va fi un cutremur catastrofal pe baza unor analize determinate si publicate in revistele Academiei Romane. Dupa anul 2006 am spus ca vom vedea. si asa am terminat orice interviu pe care l-am dat presei. Dupa ultimul cutremur din Pakistan am declarat ca parte din energia sistemului tectonic din Asia s-a consumat, de fapt a blocului tectonic Indo-Australian, iar acest lucru ne face sa fim mai optimisti pentru aceasta parte a lumii. adica pentru noi".

Lant de miscari seismice in Asia
Un seism cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter s-a produs marti, la ora locala 02,18, in zona muntoasa Hindukush, din nord-estul Afganistanului, intr-o regiune slab populata, situata la jonctiunea placilor tectonice euro-asiatica si indiana, unde seismele sunt frecvente. Aproximativ in acelasi timp, si Uzbekistanul a fost zdruncinat de un cutremur moderat de 4,5 grade. Un alt seism, a carui magnitudine a fost evaluata la cel putin 6,3 grade pe scara Richter, a fost inregistrat, tot marti, la 15,16 ora locala, in Insulele Fiji din Pacific, fara a da insa nastere la valuri seismice uriase (tsunami). Inca un cutremur, avand magnitudinea de 5 grade, a fost inregistrat in nordul Noii Zeelande, la ora locala 02,55, cu epicentrul la 140 km nord-est de capitala Wellington. Noua Zeelanda este situata geografic pe falia dintre placile subcontinentale australiana si pacifica, ceea ce face ca pe teritoriul sau sa se inregistreze circa 14.000 miscari telurice pe an, dintre care doar 150 perceptibile. In fine, un seism moderat, de 5,6 grade, s-a produs, de asemenea marti, in nordul Japoniei, respectiv in largul coastei de est a Insulei Hokkaido, la circa 800 km nord de Tokio.