Centrul Clujului a devenit o imensă piaţă ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de fermieri din zona Sibiului, Clujului, Sighişoarei şi a Harghitei au umplut zona pietonală din preajma Casei Memoriale „Matei Corvin“ cu produse 100% naturale. Sucul natural de mere din livada prinţului Charles, brânza de capră şi uleiul presat la rece sunt doar câteva dintre „comorile“ eco prezentate de producători la târg.

Primul târg de produse bio din Transilvania, care a început în urmă cu două zile şi se va termina astăzi, a adunat în centrul Clujului zeci de producători din zona Sibiului, Clujului, Sighişoarei, Harghitei, precum şi din alte judeţe. Aici, producătorii bio şi-au etalat „comorile“ ecologice timp de trei zile. Toate produsele cu care aceştia au venit la târgul „Piaţa Verde“ sunt 100% naturale.

Pentru consumul propriu

Violeta Boldizsar şi Gabriela Cotaru din satul Hosman, judeţul Sibiu, prepară atât pâine integrală cu seminţe, cât şi brânză de capră, telemea de capră, pastă din lactate cu verdeţuri sau cremă de brânză cu ceapă şi mărar, toate naturale. Cele două femei spun că alimentele bio le produc pentru consum propriu, deoarece lumea nu e foarte deschisă în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă. Totuşi, în câteva ore de când au sosit la Cluj, acestea au servit câteva sute de clujeni.

„Secretul de succes al acestor produse bio constă în prepararea laptelui, însă contează foarte mult şi cum creşti animalele. De exemplu, după ce laptele se prinde, acesta trebuie întors o dată la 30 de minute, pentru o calitate bună a brânzeturilor, iar asta timp de trei zile. Nu folosim conservanţi şi niciun fel de substanţă asemănătoare“, ne-a povestit Gabriela. Femeia creşte 61 de capre. „Mai vindem uneori în Cluj şi în Sibiu, însă consumatorii nu apreciază faptul că produsele sunt naturale. Le folosim atunci pentru consum propriu. Am doi copii destul de mici, măcar ei să crească sănătos“, ne-a mai povestit aceasta.

Suc de mere din livada prinţului Charles

Persoanele prezente la târg au cumpărat sucul de mere produs în comuna sibiană Mălâncrav, pe „domeniile“ prinţului Charles. Localitatea este cunoscută şi drept „satul prinţului Charles”, întrucât moştenitorul Coroanei britanice deţine o societate care exportă anual 20.000 de sticle de suc natural de mere. Aici, prinţul Charles a cumpărat, în 2002, o livadă de mere de 100 de hectare de teren, precum şi o fabrică de sucuri naturale.

„Conţinutul este 100% suc pasteurizat din mere presate. Sucul este îmbuteliat fără conservanţi, coloranţi sau arome şi nu conţine zahăr“, ne-a spus Roxana Pencea, unul dintre organizatorii evenimentului.

Ulei presat la rece

Uleiul presat se obţine la temperaturi mai mici de 35 de grade

Un clujean produce ulei din floarea-soarelui prin presarea seminţelor la rece. „După ce seminţele se usucă, se selectează, după care sâmburii sunt scoşi din coajă şi lăsaţi la râncezit“, ne-a spus Nicolae Ban, producător de ulei special încă din anul 1992. Procesul continuă cu presarea seminţelor la rece, la o temperatură ce nu depăşeşte 35 de grade Celsius. „La o temperatură mai mare, valoarea energetică se pierde şi, în acelaşi timp, şi acel gust special pe care îl obţinem noi“, a mai adăugat Nicolae, localnic din satul Bărăi, comuna clujeană Căianu.

Fructe „sculptate“

Kati Biro a venit din Ungaria cu o varietate de creaţii proprii realizate din fructe şi alte produse vegetale. Ea modelează portocale, piersici, mere, dar şi ciocolată, cărora le dă diverse forme, aranjate după culoare şi după aromă. Femeia a început să modeleze fructe în urmă cu câţiva ani, când marii exportatori au invadat Ungaria.

„Vindeam fructe în piaţă, dar când au venit comercianţii mari am dat faliment. Am rămas cu un camion plin cu fructe şi nu ştiam ce să fac cu ele. Atunci am început să fac diverse animale din fructe“, povesteşte unguroaica. Acum, ea şi-a înfiinţat o firmă specializată în acest domeniu, care creează diverse modele vegetale pentru nunţi, botezuri sau alte evenimente.

În urmă cu o lună, ea a prezentat la Cluj, la Târgul Cadourilor de Paşte, un porcuşor „ecologic“, construit din tot felul de fructe, seminţe şi făină. Unguroaica realizează „sculpturile“ manual, fără a folosi vreun instrument.

Dulciuri cu zahăr brun

O altă atracţie a publicului au reprezentat-o produsele apicole, cum ar fi polenul crud, mierea în fagure sau propolisul granule. De asemenea, lăptişorul de matcă, recunoscut pentru proprietăţile sale curative, a fost la mare căutare.

„Scoatem acest produs de aproape un an. Doar noi îl producem în ţară, deoarece tot ce ţine de realizarea sa necesită o investiţie destul de mare“, ne-a spus Alina Varadi, reprezentantul de vânzări al companiei băimărene producătoare.

Printre dulciuri se mai numără şi turta dulce sau acadelele colorate, realizate de o familie din judeţul Harghita. „Zahărul este bio şi el. E vorba de zahărul brun, care este topit pentru realizarea acadelelor“, ne-a povestit Falas Gabor.

Vor să promoveze agricultura ecologică

Târgul „Piaţa Verde“ a fost organizat de proprietarii singurului magazin bio din Cluj, „Coşul verde“. Manifestarea are ca scop promovarea agriculturii ecologice, a artei culinare tradiţionale, dar şi a turismului cultural ecologic. Târgul, desfăşurat în perioada 18-20 mai în centrul municipiului Cluj-Napoca, este primul eveniment de acest gen din Ardeal.

Cea care a pus bazele acestui proiect, Roxana Pencea, susţine că vrea să descurajeze astfel artificializarea vieţii şi a mediului înconjurător, sub toate aspectele sale. „Târgul îşi propune să încurajeze un comportament şi un stil de viaţă mai aproape de natură în rândul publicului“, ne-a explicat Roxana Pencea.

Preţurile produselor bio

Tip produs    Cantitate    Preţ

Brânză de capră    150 de grame    10 lei
Suc de mere    un litru    10 lei
Lăptişor de matcă    10 grame    35 lei
Miere în fagure    250 de grame    15 lei
Cafea    250 de mililitri    6 lei
Turtă dulce    o bucată    6 lei