Ce limbi străine vor să învețe românii

0
Publicat:

9 din 10 români vor să învețe cel puțin o limbă străină, iar engleza este de departe cea mai căutată, arată o analiză a Clubului Copiilor.

Ce limbi străine vor să învețe românii / Foto: Arhivă

Limba germană se situează pe locul doi în preferințele românilor. „Germania este principalul partener economic al României, iar cunoașterea limbii germane reprezintă un real avantaj în găsirea unui loc de muncă bine remunerat. De asemenea, mulți români au emigrat și continuă să emigreze în țările vorbitoare de limba germană și acest lucru se reflectă în numărul de căutări pentru cursuri de limbă germană”, arată analiza.

Locul trei în căutările românilor este ocupat de limba spaniolă, iar locul patru este ocupat de  spaniolă. „Comunitățile mari de români din Spania și Italia, precum și numărul mare de firme din aceste țări care sunt prezente pe piața din România susțin un interes crescut pentru aceste două limbi”, mai arată analiza.

Cu toate că România este un important membru al Francofoniei, acest lucru nu se vede în interesul pe care-l arată românii pentru învățarea limbii franceze, aceasta fiind a 5-a opțiune în țara noastră.

Ce limbi mai sunt atractive pentru români

Mirajul Japoniei continuă în România, limba japoneză fiind una dintre cele mai căutate limbi străine. Din păcate, în afara câtorva mari orașe, învățarea limbii japoneze într-un cadru fizic este practic imposibilă în restul țării, dar mediul online oferă multiple oportunități pentru doritori.

Limbile nordice prezintă și o atracție tot mai mare pentru români datorită oportunităților pe care le oferă cunoașterea acestora. Limba norvegiană este cea mai căutată limbă nordică, urmată de suedeză, daneză și finlandeză. Luate împreună, interesul pentru limbile nordice se situează la același nivel cu interesul pentru limba rusă și turcă.

De asemenea, limba chineză și dialectele sale mandarina, cantoneza, etc. ajung și ele în centrul atenției românilor, dar nu destul. „Chiar dacă China este a doua economie globală și cu o influență tot mai mare pe plan mondial, interesul românilor pentru învățarea limbii este încă scăzut și trendul căutărilor pe ultimii patru ani nu arată o schimbare majoră”, precizează analiza.

Ce limbi străine se studiază în școlile din România

Engleză nu este doar cea mai căutată limbă străină în România, dar este și limba care este studiată în aproape toate școlile din țară. Conform unui raport al Institutului Național de Statistică 87% dintre copiii din România studiază engleza ca prima limbă străină.

După limba engleză, franceza este limba străină care se studiază cel mai des în România – 1,5 milioane de elevi urmând cursuri de franceză în sistemul public de învățământ potrivit unui comunicat MAE. Dar majoritatea elevilor din România studiază franceza ca a doua limbă străină (69,6%) și doar 10% dintre aceștia studiază franceza ca prima limbă străină.

În schimb, foarte puțini elevi care-și doresc învățarea limbilor germană, italiană sau spaniolă au oportunitatea să o facă într-o școală publică. Doar 2% din elevii români studiază germana ca prima limbă străină, iar alții 9% studiază germana ca a doua limbă străină. Italiana și spaniola sunt studiate de doar 1% dintre copii.

Ce limbi străine preferă angajatorii

Deloc întâmplător, engleza și germana nu sunt doar cele mai căutate limbi de către români, dar sunt și limbile cele mai căutate de angajatorii locali.

O simplă căutare pe Ejobs arată că sunt peste 4300 de locuri de muncă unde se cere limba engleză, 1026 de locuri de muncă unde limba germană este necesară sau reprezintă un atu, 510 de locuri de muncă unde limba italiană este necesară sau reprezintă un atu și 363 de locuri de muncă unde limba franceză este necesară sau reprezintă un atu.

Din păcate, pentru majoritatea copiilor, învățarea câtorva dintre cele mai căutate limbi străine, cum ar fi germana, italiana sau spaniola este posibilă doar în privat și presupune costuri semnificative.