Aderarea era imposibilă fără clauzele pe muncă din Tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană este preocupată de soarta celor 10 miliarde de euro din Fondul Social European, care vor reveni României, a spus ieri, la Bucureşti, comisarul european pentru forţa de muncă,

Comisia Europeană este preocupată de soarta celor 10 miliarde de euro din Fondul Social European, care vor reveni României, a spus ieri, la Bucureşti, comisarul european pentru forţa de muncă, Nikolaus van der Pas.
"Trebuie să mă asigur că România are capacitatea de a absorbi aceşti bani cu proiecte de calitate", a spus el. Van der Pas le-a recomandat autorităţilor române să "fie atente ca aceste fonduri să fie canalizate către cele mai bune proiecte în interesul ţării". Referitor la eventuala restricţionare a pieţei forţei de muncă britanice şi maghiare pentru români, comisarul a spus că a citit despre aceasta în presa britanică, dar că nu a primit nicio confirmare oficială de la guvernele celor două ţări. El a amintit că posibilitatea restricţionării accesului muncitorilor români pentru maximum şapte ani este menţionată în Tratatul de aderare a României şi Bulgariei şi că impunerea lor nu trebuie justificată de guvernele comunitare. Forţa de muncă este însă o chestiune care poate fi uşor politizată, a apreciat oficialul.
"Dacă nu ar fi existat această clauză în Tratatul de aderare a României şi Bulgariei, care să le permită statelor UE să impună restricţii pe piaţa forţei de muncă, nu aţi fi avut niciun fel de tratat", a spus, la rândul său, Peter Stub Jorgensen, responsabil pentru România în cadrul directoratului general al CE pentru Forţa de muncă. Comisarul a mai spus că nu se teme de un aflux de muncitori români în UE după 2007, pentru că aderarea va aduce condiţii de muncă mai bune pentru români.