Virusul West Nile și riscul de a face forme grave. Dr. Craiu: „80% din cei care sunt infectați nu au nici un semn de boală!”
0Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, susține că 80% din care sunt infectați cu virusul West Nile nu au nici un semn de boală, iar mai puțin de 1% din persoanele infectate vor dezvolta forme severe, cu afectarea sistemului nervos central.
„Este foarte cald și, din diferite motive, există foarte mulți tânțari în jurul nostru. Pentru că vara avem emoții mai mari, este posibil ca vestea celor opt decese produse de infecția cu virus West Nile consemnate în UE să genereze multe discuții. 80% din cei care sunt infectați cu vWN nu au nici un semn de boală! Maladia produsă de vWN nu se ia de la om la om, prin atingere sau proximitate (ca în cazul gripei sau al altor boli cu transmitere aerogenă). Mai puțin de 1% din persoanele infectate cu vWN vor dezvolta forme severe de boală, cu afectarea sistemului nervos central (meningită sau encefalită)”, atrage atenția dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Medicul transmite că „nu trebuie să ne agităm imediat după o simplă înțepătură de tânțar”.
„Semnele de boală nu apar imediat, ci după o incubație de mai multe zile (de obicei 6-14 zile pentru cei cu imunitate normală sau chiar 21 zile pentru cei cu deficite imune). Riscul de a face forme complicate de infecție cu vWN este mai mare la persoanele vârstnice, cu hipertensiune, diabet, cancer sau boli de rinichi”, susține dr. Craiu.
Pediatrul explică și cum putem recunoaște boala gravă cu afectarea sistemului nervos central.
„Persoanele bolnave au febră, stare generală de rău, grețuri și vărsături, dureri de cap, stare de confuzie, somnolență sau chiar comă și convulsii. Semnele tipice de boală ar fi foto- și fonofobia (bolnavul este deranjat de lumină sau de zgomote de intensitate normală), vărsăturile în jet și rigiditatea mușchilor cefei (nu putem mișca ușor capul, astfel încât să atingem pieptul cu bărbia). Soluția? Protecția prin repelante adecvate sau prin haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi (mai ales seara târziu)”, a adăugat dr. Mihai Craiu.
Opt persoane au murit din cauza virusului West Nile în Europa
Cinci persoane au murit din cauza virusului în Grecia, două în Italia și una în Spania, potrivit cifrelor publicate luni de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Cu toate acestea, presa locală din Spania afirmă că două persoane au murit din cauza virusului, orașul Sevilia din sudul țării anunțând noi măsuri de prevenire, la presiunea localnicilor.
ECDC spune că numărul total de cazuri raportate până acum în acest an se încadrează în intervalul așteptat, chiar dacă numărul cazurilor din Grecia și Spania este mai mare decât în anii anteriori.
Grecia a raportat 31 de cazuri, Italia 25 și Spania cinci. Austria, Ungaria și Serbia au raportat câte două cazuri, în timp ce Franța și România au confirmat un singur caz, potrivit Politico.
Toate regiunile afectate în acest an au fost afectate anterior sau au avut regiuni învecinate care au raportat cazuri.
Nu există vaccinuri sau medicamente care să prevină virusul West Nile. Printre măsurile de prevenire a infecției se numără utilizarea unui repelent împotriva țânțarilor, purtarea de îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului și dormitul în camere izolate sau cu aer condiționat.