Pacient cu o tumoră cerebrală-gigant operat la Spitalul Militar București. Medic: „Nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsură”

0
Publicat:

O echipă medicală complexă a reușit o intervenție chirurgicală complicată la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”, îndepărtându-i unui pacient de 56 ani o tumoră-gigant care s-a dezvoltat în zona capului. Intervenția a durat 15 ore.

O echipă complexă a stat 15 ore în sala de operație FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

O operație complexă de îndepărtare a unei tumori-gigant a avut loc de curând la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București, o unitate sanitară cu o istorie veche în domeniul chirurgiei cerebrale. 

Medicul specialist neurochirurg Georgian Ciobotaru a prezentat, pe site-ul spitalului, detalii despre cazul unui pacient în vârstă de 56 ani, cunoscut cu un meningiom cerebral operat de cinci ori, ultimele patru intervenții având loc în decursul ultimilor 4 ani.

Tumora-gigant s-a dezvoltat în câțiva ani FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Când a ajuns în atenția echipei noastre, considerat inoperabil de o serie de medici, tumora pacientului depășea volumul de peste 1.3 litri (amintim, pentru comparație, că întregul creier are un volum de numai 1.2 litri). Multiplele intervenții chirurgicale au avut o serie de sechele locale (lipsă de țesut osos, multiple cicatrici atât la nivelul pielii cât și la nivelul creierului), însă pacientul s-a prezentat fără deficite neurologice la consult. Acest fapt implica o presiune suplimentară în ce privește rezultatul operator, întrucât rezecția completă trebuia să ofere totuși aceeași calitate a vieții postoperator”, a explicat dr. Georgian Ciobotaru.

Neurochirurgul a dezvăluit și ce anume l-a adus pe pacient la spital. „Ce poate părea de domeniul unui umor negru este motivul pentru care pacientul s-a prezentat la medic: tumora, care depășea de mult timp cutia craniană, era atât de mare încât a convins pacientul să ne viziteze întrucât nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsura să o acopere complet”, a detaliat medicul.

Pacientului i s-a reconstruit cutia craniană

Intervenția a fost posibilă grație unei echipe complexe de medici, din care au făcut parte neurochirurgi, medici plasticieni și medici ATI. S-a stabilit împreună cu pacientul că se va efectua o intervenție într-un singur timp operator, reușindu-se atât înlăturarea tumorii, cât și reconstrucția cutiei craniene distrusă aproape complet spre exterior de tumoră. Intervenția a durat 15 ore.

Neurochirurgul Georgian Ciobotaru a dat detalii despre caz FOTO: site Spit. Militar/D. Iancu

Echipa neurochirurgicală (cpt. dr. Georgian Ciobotaru – medic specialist neurochirurgie și medicii rezidenți neurochirurgie dr. Andrei Neață și dr. Matei Baltac) a traversat o intervenție lungă, de 15 ore și jumătate, ce a necesitat o echipă anestezică dedicată (dr. Narcis Tănase – medic primar ATI, dr. Robert Ivașcu – medic specialist ATI și dr. Mădălina Duțu – medic primar ATI și medicii rezidenți ATI – dr. Iulia Andrei și dr. Alexandru Vlăduți). Pregătirea a fost realizată în prealabil de către echipa de radiologi intervenționiști (dr. Sebastian Botezatu – medic primar radiologie și dr. Cristian Peneoașu – medic specialist radiologie), care au embolizat o parte din ramurile arteriale care vascularizau formațiunea tumorală. În plus, pentru a putea realiza reconstrucția calotei craniene în aceeași etapă, a fost necesară colaborarea cu colegi externi – dr. Alin Lădaru și ing. Theodor Milian, care au fost de un real folos în reconstrucția și printarea 3D a unui „cap ideal” pentru pacientul nostru, precum și în obținerea și modelarea plăcuței de titan ce a fost implantată intraoperator”, a detaliat medicul Georgian Ciobotaru.

La trei săptămâni de la intervenție, în ciuda planului operator respectat în detaliu, a apărut o complicație, previzibilă, anume acumularea de lichid cefalorahidian între creier și piele, prin plăcuța de titan poroasă. „O numim complicație previzibilă întrucât dura mater, foița de protecție a creierului din care a luat naștere tumora și care a trebuit să fie înlăturată odată cu aceasta, avea rol în resorbția acestui lichid. Rezolvarea a fost una rapidă, montându-se un drenaj din spațiul subcutanat până în cavitatea peritoneală, echipa fiind de asemenea una mixtă: dr. Cristian Blăjuț – medic primar chirurgie generală, dr. Georgian Ciobotaru și dr. Andrei Marinescu – medic rezident neurochirurgie”, a mai precizat medicul neurochirurg Georgian Ciobotaru.

Pacientul urmează acum radioterapie FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Pacientul a fost externat la mai puțin de 48 ore de la a a doua  intervenție chirurgicală, iar în prezent este îngrijit de un medic primar radioterapie, dr. Gabriel Rîcu, cel care are sarcina de a radiotratata pentru prima oară această tumoră, în speranța de a întârzia cât mai mult apariția unei eventuale recidive, a mai precizat medicul Georgian Ciobotaru.

Mai multe pentru tine:
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Văduva de la Palat, un nou rol regal inspirat de Kate Middleton. Soțul ei s-a iubit cu Pippa, sora Prințesei de Wales
Suntem sau nu pe cale să repetăm istoria “tragică” premergătoare Celui De-al Doilea Război Mondial?
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
În cât timp se detoxifică ficatul de alcool?
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Eterna divă! Jennifer Lopez, ravisantă pe covorul roșu la premiera pe Broadway a ”Good Night And Good Luck”
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”