Greşeli frecvente pe caniculă: duşul rece, cel mai bun mijloc de a ne încălzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duşurile foarte reci nu sunt o idee prea bună pe caniculă FOTO Shutterstock

În încercarea de a face mai suportabilă vremea toridă, ne-am obişnuit să apelăm la aşa-zise mici trucuri, cum ar fi duşurile reci, băutul apei foarte reci şi alegerea hainelor numai din fibre naturale. Dar multe dintre acestea nu fac altceva decât să agraveze senzaţia de fierbinţeală când ieşim afară.

Paradoxul numărul 1: băuturile şi mâncărurile reci nu ne răcoresc

Când temperaturile ating cele mai mari temperaturi de anul acesta, suntem tentaţi să ne facem rezerve de apă, de bere şi de îngheţată la frigider.

Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată, la fel de brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte de a bea sau de a mânca rece. De ce?

Ei bine, atunci când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură. Este ca şi cum ai pune paie pe foc, spun specialiştii citaţi de „Le Figaro“.

Imaginează-ţi stomacul ca o oală de mari dimensiuni în care toate alimentele ingerate trebuie încălzite pentru a putea fi procesate. Cu cât alimentele sunt mai reci, cu atât organismul va arde mai mult combustibil (energie, calorii) şi, deci, va produce mai multă căldură.

Cel mai indicat este ca mâncarea şi băutura să fie la temperatura camerei, nici cele fierbinţi nu fac un serviciu organismului pe vreme caniculară.

Paradoxul numărul 2: Duşul rece – efect de încălzire

Şi în cazul duşurilor cu apă foarte rece, mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. În momentul în care punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată.

Este vorba despre situaţia în care facem duş cu apă de 20 de grade Celsius atunci când afară sau în casă sunt 37 de grade Celsius, total diferită de situaţia în care facem baie cu apă la aceeaşi temperatură când afară sunt numai 21 de grade Celsius, în mod evident. De fapt, în primul caz, organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se, iar în al doilea, diferenţa de temperatură fiind foarte mică, corpul se poate relaxa.

În perioadele caniculare, cele mai eficiente sunt duşurile călduţe, ca apa de vară, recomandă specialiştii.

Paradoxul numărul 3: Vara ne deshidratăm uşor, dar nu trebuie să bem chiar foarte mult

Regula pe care o tot repetă medicii este simplă: pe măsură ce temperaturile cresc, trebuie să dăm o importanţă mai mare hidratării. Fiindcă din corp apa, împreună cu sărurile minerale, se elimină vara prin mai multe căi: respirator, urinar, cutanat (transpiraţie). Corpul nu poate funcţiona dacă proporţia de apă scade sub 60%. Aşa că, evident, trebuie să bem mai multă apă decât în restul anului – cel puţin 1,5-2 litri pe zi.

De fapt şi de drept, noile studii demonstrează că nu trebuie să ne forţăm să bem atât de multă apă, ci important este să ne ascultăm organismul şi să ne dăm seama când începe să ne fie sete. Trebuie să ţinem cont că procesul de deshidratare începe, totuşi, înainte ca senzaţia de sete să apară, aşadar chiar atunci când ne simţim buzele uşor uscate, ar trebui să avem la îndemână apă sau fructe şi legume proaspete, fiindcă şi acestea ne hidratează chiar mai bine decât apa.

Din categoria lichidelor recomandate se exclud vara (sau se includ limitat) băuturile alcoolice şi cele pe bază de cafea, fiindcă au efect diuretic.

Nici prea multă apă nu face bine, mai ales în cazul vârstnicilor. Aceştia transpiră mai puţin şi, deci, nu elimină atât de uşor apa ca un adult mai tânăr. Iar aportul de apă care depăşeşte doi litri pe zi poate fi chiar nociv, avertizează specialiştii.

De asemenea, un exces de hidratare, adică peste 2 litri de apă pe zi, poate da peste cap activitatea rinichilor, potrivit „Le Figaro“.

Paradoxul numărul 4: Ţesăturile naturale permit transpiraţia, dar se usucă greu

Spre deosebire de materialele sintetice, care nu lasă corpul „să respire“ (adică nu absorb transpiraţia, această rămâne pe corp şi provoacă mirosuri neplăcute), ţesăturile naturale permit transpiraţia, dar se usucă greu.

Cele mai indicate vara pentru cei care sunt nevoiţi să petreacă timp mult în aer liber sunt hainele sintetice marcate cu precizarea „antiperspirante“. Este vorba despre obiecte vestimentare speciale, care permit transpiraţia, sunt mai largi şi se şi usucă foarte rapid. 

Citeşte şi:

Cod portocaliu de caniculă pentru mai multe judeţe: luni va fi cea mai caldă zi a verii pe întregul continent

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de caniculă pentru judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, valabilă mâine. Potrivit informării, temperaturile maxime în aceste regiuni vor atinge şi 40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. 

O vară deMentă

Menta este la mare căutare în zilele toride. Datorită efectului său răcoritor, izma este din ce în ce mai des adăugată în mâncăruri, deserturi şi băuturi.

Ce rişti dacă te deshidratezi

Apa joacă un rol major în fiecare proces biologic al corpului tău. Gândeşte-te că reprezintă mai mult de jumătate din greutatea ta, mai precis 65%. Impresionant, nu? Vara, dacă pierzi chiar şi numai 2% din acest procent, ai de suferit din cauza eliminării mai intense a lichidelor.