Ce se ştie despre varianta Delta plus, o tulpină de coronavirus apărută în Europa. Cele mai multe cazuri de infecţie au fost detectate în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock

Centrul sud-coreean de prevenţie şi control al bolilor a comunicat marţi că a înregistrat cel puţin două cazuri de infecţie cu varianta de coronavirus delta plus, identificată pentru prima dată în Europa în luna martie, relatează Washington Post.

Varianta denumită B. 1.617.2.1 sau AY.1 a fost depistată pănă acum într-un număr de ţări între care SUA, Marea Britanie şi India.

Luna trecută, experţii indieni au clasificat varianta ca îngrijorătoare şi au avertizat că ar putea fi chiar mai contagioasă decât cele în circulaţie. Ministrul indian al sănătăţii a citat studii potrivit cărora varianta de coronavirus are capacitatea de se lega mai facil de celulele pulmonare şi ar putea fi mai rezistentă la regimurile terapeutice menite să elimine infecţia.

Ministrul indian pentru ştiinţe şi tehnologie, Jitendra Singh, a anunţat vineri că în urma secvenţierii genomice până pe 23 iulie au fost detectate circa 70 de cazuri de infectare cu varianta delta plus.

Recent Consorţiul de Genomică pentru SARS-CoV-2 din India a transmis că este puţin probabil ca varianta delta plus să fie mai transmisibilă decât tulpina delta apărută în India şi deocamdată nu există informaţii despre tipare de transmitere, potrivit Hindustan Times citat de Washington Post.

Varianta a fost listată ca fiind una de îngrijorare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în timp ce Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (SUA) a declarat că va continua să-şi evalueze sistemul independent de clasificare.

În Regatul Unit, unde mai mult de 72% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi, varianta delta a reprezentat aproape toate infecţiile noi, chiar dacă cazurile de contaminare în general sunt în declin.

Cel puţin 39 de cazuri confirmate ale variantei delta-plus au fost identificate în ţară, alături de alte şase probabile, potrivit unui briefing din iulie al Public Health England.

Virusul nu pare să aibă o răspândire puternică pe solul britanic, a declarat Colin Angus, expert în modelare în domeniul politicilor de sănătate publică şi analist în Anglia.

„Plusul”  variantei se referă la mutaţia proteinei sale spike, K417N, care a fost găsită şi în unele subtulpini ale variantei alfa - tulpina dominantă din ţară înainte de varianta delta - dar acestea nu s-au răspândit larg, a explicat el.

„Până în prezent, nu există dovezi clare că acesta conferă un beneficiu suficient virusului pentru a-i permite să domine varianta originală delta. Deci, deşi este clar aici, nu există niciun semn evident că ar fi câştigat un teren faţă de variantele existente ale virusului”, a spus el.

Angus a remarcat, de asemenea, că cazurile delta-plus au fost observate în primul rând la persoanele mai tinere, dar că datele preliminare au arătat că anticorpii de la persoanele vaccinate sunt încă eficienţi împotriva variantei.

Richard Novak, şeful Diviziei de Boli Infecţioase de la Universitatea din Illinois Health, a declarat că este prea devreme să fie indicate modurile în care cum varianta delta-plus s-ar putea sustrage de la vaccinurile anti-COVID-19 sau dacă este mai infecţioasă decât cea originală.

El a menţionat că varianta este alarmantă, deoarece este legată de varianta delta mai contagioasă şi vine într-un moment în care apar cazuri de infecţii printre vaccinaţi.

„Acesta este doar un proces de selecţie naturală şi de selectare a virusurilor care sunt mai contagioase. Tot ce vor virusurile este să se reproducă şi asta se întâmplă cu cele care devin variante dominante ”, a spus el. „Vom vedea alte variante. Este un continuum. Este posibil ca variantele să devină mai eficiente pe măsură ce trece timpul. ”

Mai multe pentru tine:
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată