VIDEO UPDATE Protestatarii care i-au avariat joi seara maşina ministrului Culturii au fost identificaţi şi sunt audiaţi de procurori
0Nouă persoane au fost identificate în urma incidentului de joi seară, din Centrul Istoric, în care opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au spart luneta maşinii ministrului Daniel Barbu, două dintre acestea au fost audiate, iar celelalte şapte vor fi citate să dea declaraţii. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a participat joi seară, în Club A, la o dezbatere culturală, când maşina sa a fost atacată de protestatari.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Emilia Mihai, a declarat vineri, că bărbatul care a spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii şi o altă persoană au fost audiaţi la Secţia 10 Poliţie încă de joi seară, aceştia fiind găsiţi de poliţişti în zona în care s-a produs incidentul. De asemenea, joi seară a fost audiat şi şoferul ministrului Culturii.
Alte şapte persoane care ar fi participat la agresiune urmează să fie citate şi audiate de poliţişti. Totodată, în cursul zilei de vineri urmează să fie audiaţi aproximativ 40 de martori.
Potrivit anchetatorilor, luneta autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu a fost spartă de o singură persoană, care s-a urcat pe maşină şi a lovit geamul cu pumnul.
Emilia Mihai a mai spus că faptele celor care l-au agresat pe ministrul Culturii nu a fost încă încadrate legal, urmând ca, împreună cu procurorii, să stabilească pentru ce infracţiuni vor fi cercetaţi aceştia.
UPDATE Trei persoane au fost duse pentru audieri la Secţia de poliţie nr. 10 din Capitală, după incidentele de joi seară din Centrul Vechi, în care opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au spart luneta maşinii ministrului Daniel Barbu, informează Mediafax, citând surse de poliţie.
UPDATE Prim-ministrul Victor Ponta a vorbit despre incidentul în care a fost implicat Daniel Barbu în cadrul unei emisiuni de televiziune. „L-am sunat pe Daniel Barbu, a spus că este bine. Eu îi ascult pe cei care spun că nu face bine Guvernul şi nu accept să se intervină violent asupra lor. Oamenii care protestează, atâta timp cât o fac paşnic, pot să o facă. Faptul că un ministru are o opinie, domnul Barbu se află la o dezbatere şi îl agresează mi se pare inacceptabil. Vreau să fie identificaţi şi să fie traşi la răspundere pentru că totul are o limită şi nimic nu este mai grav decât o anarhie", a adăugat liderul de la Palatul Victoria.
Ministrul Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul „Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Zeci de manifestanţi aflaţi în local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte, au aruncat cu bancnote false în demnitar şi l-au huiduit. Tineri manifestanţi l-au întrebat pe ministrul Culturii "Câţi bani ţi-ai luat?" şi i-au cerut demisia, acuzându-l, astfel, că susţine proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană pentru că ar fi fost "cumpărat" de către RMGC.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul.
Potrivit primelor informaţii, manifestanţii care-l aşteptau în faţa localului din Centrul Vechi al Capitalei i-ar fi spart luneta maşinii ministrului Culturii. Cu toate acestea, o înregistrarea ar arăta că Daniel Barbu şi-ar fi avariat de unul singur luneta, cel puţin aşa susţin reprezentanţii grupului Rezistenţa Urbană, care au postat pe Youtube clipul.
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz cu privire la infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri, urmând să stabilească identităţile protestatarilor care s-ar fi manifestat agresiv, cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
„În privinţa infracţiunii de distrugere, nu se pot face cercetări decât în urma unei plângeri a proprietarului autoturismului avariat", au mai spus sursele citate de Mediafax.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.