VIDEO Turiştii pe ski-jet, pericol pentru înotători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Turiştii pe ski-jet, pericol pentru înotători

Cuprinşi de adrenalină, conducătorii „motocicletelor pe apă“ uită de restricţii. Tot mai mulţi turişti care închiriază ski-jeturi la mare nu respectă regulamentul de conducere, riscând să producă accidente.

Cei care închiriază ski‑jeturi pentru agrementul pe mare au început să creeze tot mai multe probleme salvamarilor. Deşi semnează un contract de închiriere cu prevederi clare, cei mai mulţi ignoră ce au semnat.

„Mulţi le închiriază şi fac tot felul de acrobaţii pe apă, deşi nu au voie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de alte ambarcaţiuni de agrement sau alte obiective de pe apă“, a declarat Gabi Culea, coordonatorul serviciului Salvamar din staţiunea Mamaia.

Operatorul aduce la cunoştinţa celor care închiriază ski-jeturi faptul că îşi asumă orice răspundere pentru aparat şi că viteza de deplasare la plecarea în larg şi sosirea la mal, pe culoarul demarcat de balize, trebuie să fie foarte mică.

Viteză pe mare

De asemenea, turiştii nu trebuie să se mai apropie la mai puţin de 150 de metri de ţărm şi la mai puţin de 100 de metri de alte obstacole pe mare. În situaţia în care două aparate se îndreaptă unul spre celălalt, fiecare trebuie să vireze dreapta pentru a evita o coliziune.

Din păcate, clienţii nu pot fi verificaţi dacă au consumat băuturi alcoolice, operatorii mulţumindu-se să le dea spre completare o declaraţie pe proprie răspundere.

În funcţie de motoarele cu care sunt dotate, ski-jeturile pot atinge până la 100 de kilometri pe oră, iar pentru o persoană lipsită de experienţă o plimbare poate deveni periculoasă. „Cei mai ascultători sunt începătorii, care sunt atenţi la tot ce le spunem şi citesc fiecare paragraf al contractului“, a declarat reprezentantul unei firme care oferă spre închiriere ski-jeturi. „Probleme mai mari ne pun cei care ştiu să meargă cu aceste aparate şi închiriază mai des. Ei nu mai respectă nici prevederile contractuale şi nici avertismentele noastre“, a mai spus acesta.

Un fenomen greu de controlat

Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Constanţa, a confirmat faptul că salvamarii le-au cerut ajutorul, dar singura măsură pe care instituţia o poate lua este aceea de a verifica în mod constant plajele pentru a-i depista pe cei care încalcă prevederile contractuale cu operatorii de ski-jeturi.

„Noi putem verifica existenţa avizului eliberat de Căpitănia Constanţa şi respectarea regulilor privind agrementul nautic. Nu putem să verificăm viteza cu care se deplasează“, a mai spus Burcea. El a adăugat că, în ciuda nemulţumirilor operatorilor cu privire la încălcarea contractelor de cei care închiriază, la Poliţia de Frontieră nu au fost înregistrate solicitări de sancţionare a contravenienţilor. „Încă nu am fost chemaţi de operatori să aplicăm vreo sancţiune turiştilor care nu respectă regulile contractului pe care l-au semnat“, a precizat comisarul-şef.

Teribilismul ucide

La sfârşitul lunii trecute, un accident a avut loc în staţiunea Mamaia. Cinci tineri din Bucureşti au închiriat o hidrobicicletă cu care au început să se plimbe în apropierea balizelor. La un moment dat, au observat cum un ski-jet, condus de un tânăr, a scăpat de sub control şi se îndrepta către ei.

Patru dintre tineri s-au aruncat în mare pentru a se salva, însă o fată care se afla pe partea de unde venea ski-jetul nu a mai apucat să se ferească. Ea a fost izbită în plin, motiv pentru care a fost necesară întervenţia unui echipaj al ambulanţei, care a transportat-o la spital. Anul trecut, un tânăr şi-a pierdut viaţa după ce două ski-jeturi s-au ciocnit.