"Veniţi la votare! Veniţi că-i sărbătoare!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satele şi comunele din jurul Călăraşiului, localnicii primesc cu uşurinţă pomenile electorale, dar spun că votează tot cum vor ei Pomeni electorale şi îndemnuri la vot. Aşa se face

În satele şi comunele din jurul Călăraşiului, localnicii primesc cu uşurinţă pomenile electorale, dar spun că votează tot cum vor ei

Pomeni electorale şi îndemnuri la vot. Aşa se face campanie în comunele Grădiştea şi Curcani din Călăraşi.

La intrarea în Călăraşi, actualul democrat-liberal Tudor Constantin se luptă cu trecutul său de conservator pe o baracă stingheră care străjuieşte scheletul ruginit al vechiului combinat siderurgic.

"Veniţi la votare! Veniţi că-i sărbătoare! Votaţi PSD!". Megafoane social-democrate postate pe câteva maşini sparg în viteză liniştea naturii . La Grădiştea ne ajunge din urmă sloganul PNŢCD-ist: "Votaţi singurul partid care ţine cu ţăranii români!".

Şepci scoase la licitaţie

Unii săteni s-au refugiat din calea căldurii la umbra terasei unei cârciumioare. Partidele i-au tot curtat cu şepci şi tricouri electorale.

"Au mai dat şi ei câteodată o bere. Acu', tricouri, şepci. Am câte 7-8 din astea. Dar nu port vreuna din ele ca să nu se supere ceilalţi candidaţi. Mai bine aşez şepcile la poartă în gard şi le scot la licitaţie", comentează unul mai hâtru mersul campaniei electorale. Mai curajos, un biciclist trece alene purtând şapca şi tricoul albastru al conservatorului Dumbravă.

Oamenii susţin că rivalii politici nu s-au înghesuit cu de-ale gurii de această dată. "Nu, că prin părţile astea oamenii sunt mai avuţi", comentează Telea Gheorghe, fost şef de secţie la combinat.

Când vine vorba despre realizările primarilor, năduful sătenilor iese la iveală. "Ei au făcut. Au făcut pe dracu…", mai aruncă Telea, înainte de a se răcori fluturând o fiţuică electorală locală, "Arena de Grădiştea", aparţinând liberalului Rogoz. "Sunt bune când mergem la sapă", explică el conspirativ, spre hazul tovarăşilor de pahar.

Candidatul ginere şi afişele soacrei

Peste drum, o femeie între două vârste se mândreşte cu candidatul la primărie din partea PNG-CD, ale cărui afişe acoperă gardul gospodăriei. "E ginere-miu. Uite, ăla e magazinul său", arată ea spre o prăvălie din beton care domină curtea.

Spre deosebire de bărbaţi, femeile nu bat şaua prea mult. "S-a apucat să facă acoperişul bisericii abia acu', în campanie", spune o femeie. "Hai, fă, că a mai făcut câte ceva. Ne-a băgat lumină, că înainte era un întuneric de-mi era frică să ies noaptea pe stradă", o întrerupe o vecină. "Dar ce nevoie aveai mata noaptea?", se aude replica, stârnind chicotele grupului.

La Curcani, un depozit cu materiale de construcţii se vrea echidistant. O uşă este ocupată de afişele actualului primar PNL, cealălaltă cu rivalul său din PSD. "