UNSAR, despre piaţa asigurărilor auto: În contractele de colaborare ale companiilor de asigurări pot exista astfel de prevederi cu privire la discount-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După publicarea unui articol conform căruia “asigurătorii le impun service-urilor colaboratoare să acorde discount-uri consistente la piesele auto folosite la reparaţii, lucru care face, practic, aproape imposibilă repararea maşinilor cu piese originale”, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) a venit cu o serie de precizări.

Astfel, UNSAR consideră că “informaţiile prezentate în articolul menţionat nu au ca fundament analize concrete, bazându-se doar pe anumite exemple punctuale, generalizate şi prezentate într-un mod tendenţios, pentru a se induce ideea unor practici incorecte la nivelul pieţei de asigurări”.   

Uniunea arată că în cadrul oricărui contract de colaborare pot exista, în mod normal,  discount-uri în funcţie de volumul de bussines. “Şi în cadrul contractelor de colaborare ale companiilor de asigurări pot exista astfel de prevederi cu privire la discount-uri ce privesc în mare măsură volumele de reparaţii. Astfel de clauze sunt confidenţiale şi privesc relaţia individuală între fiecare asigurător şi unitate reparatoare. Este cunoscut faptul că cifra de afaceri a unei unităţi service este, în mare parte, provenită din zonă de tinichigerie/vopsitorie, ceea ce înseamnă că aceste costuri sunt decontate de asigurători”, arată UNSAR. 

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare mai arată că păgubitul poate cere plata în avans a despăgubirii şi îşi poate alege singur service-ul în care repară maşina. “Referitor la despăgubire şi dreptul păgubitului, acesta este consfinţit atât de legislaţia românească, cât şi de directivele europeane, chiar dacă în ultimul timp s-a încercat direcţionarea acestui drept către unitatea reparatoare, în defavoarea păgubitului. Readucem aminte că, în cadrul unui dosar de daună, relaţia este strict între Asigurător şi Păgubit, service-ul acţionând ca un furnizor terţ ce are ca rol repararea vehiculului la solicitarea păgubitului. De asemenea, orice păgubit poate solicita plata despăgubirii în avans, urmând că ulterior să îşi aleagă unitatea reparatoare. Mai mult, dacă costul total al reparaţiilor (justificat cu documente) depăşeşte suma primită, păgubitul poate solicita diferenţa de la asigurător”, a comunicat Uniunea. 

UNSAR susţine că nu cunoaşte cazuri în care decesul unei persoane într-un accident rutier să se datoreze unei bare de plastic şi că responsabilitatea respectării normelor de siguranţă cade în sarcina exclusivă a unităţii reparatoare.

“În plus, având în vedere afirmaţiile domnului Cristian Muntean, care aduc grave prejudicii de imagine industriei de asigurări, îi solicităm acestuia să ne furnizeze atât dovezile, cât şi sursa datelor privind siguranţa consumatorilor la care face referire. Menţionăm că industria de asigurări plasează întotdeauna consumatorul, siguranţa şi satisfacţia acestuia în centrul preocupărilor sale, astfel că orice informaţii care pot îmbunătăţi calitatea relaţiei cu acesta sunt vitale.  Din informaţiile deţinute de industria de asigurări şi conform celor difuzate în spaţiul public nu cunoaştem cazuri în care decesul unei persoane într-un accident rutier să se datoreze unei bare de plastic. Aceste afirmaţii trebuie susţinute de dovezi solide, de expertiza tehnică din dosarul respectiv, de o decizie a instanţei (în cazul în care există), precum şi de documentaţia INML. Mai mult, responsabilitatea respectării normelor de siguranţă aferente procesului de reparaţie cade în sarcina exclusivă a unităţii reparatoare, conform reglementărilor din domeniu. Indiferent că astfel de cazuri au fost înregistrate sau nu, dorim să menţionăm că, în orice moment, dacă unitatea reparatoare consideră că soluţia tehnică este neconformă cu normele de siguranţă, are obligaţia morală de a refuza efectuarea ei. Prin urmare, având în vedere gravitatea acuzaţiilor, considerăm imperios necesară justificarea lor prin expertize tehnice relevante sau decizii ale instanţelor” precizează UNSAR.

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”