Petre Lăzăroiu neagă că i s-ar fi promis funcţia de Avocat al Poporului: Nu m-am întâlnit şi nu am discutat cu nimeni despre nicio funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Curţii Constituţionale Petre Lăzăroiu, raportor în cazul sesizării făcute de Florin Iordache privind completele de trei de la Curtea Supremă, a negat vineri, că i s-ar fi propus funcţia de Avocat al Poporului sau cea de membru în Consiliul de Administraţie al BNR la finalul mandatului de judecător CCR.

”Nu mi s-a propus nicio funcţie. Nu m-am întâlnit cu nimeni, nu am discutat cu nimeni despre funcţii. Nici pentru Avocatul Poporului, nici pentru membru în CA al BNR”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru G4Media.ro.

Reacţia lui Lăzăroiu vine după ce joi Radio Europa Liberă a scris că el ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul poporului după ce, la 15 aprilie, expiră mandatul lui Victor Ciorbea în fruntea acestei instituţii.

„Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul poporului după ce, la 15 aprilie, expiră mandatul lui Victor Ciorbea în fruntea acestei instituţii. Informaţia a fost confirmată, pentru Europa Liberă, din surse politice provenite, deopotrivă, din rândul puterii şi al opoziţiei. Cel mai probabil este postul de Avocat al poporului oferit ca recompensă, deşi se pare că PSD ar fi pus între opţiuni şi un post în Consiliul de Administraţie al BNR”, a scris joi Radio Europa Liberă România.

Presa a scris miercuri că raportul întocmit de judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu în ceea ce priveşte sesizarea depusă de Florin Iordache la CCR referitor la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acţiunii fostului ministru al justiţiei. O decizie favorabilă a CCR ar anula sentinţa de condamnare pronunţată pe fond şi reluarea judecăţii de la început. În acest context cel mai probabil va interveni termenul de prescripţie a infracţiunilor de care este acuzat şi liderul PSD ar scăpa astfel de acest dosar.

Petre Lăzăroiu este la Curtea Constituţională din vremea lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte l-a numit pe un rest de mandat, pe locul pe care îl lăsase liber decesul lui Petre Ninosu. Doi ani a funcţionat astfel Lăzăroiu, din 2008 până în 2010. Apoi, Traian Băsescu l-a numit din nou pe Lăzăroiu pe un mandat complet, care îi expiră la începuul lunii iunie.

La sfârşitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor, a sesizat CCR pentru soluţionarea unui presupus conflict între Parlament şi Înalta Curte privind inexistenţa completurilor de 3 judecători specializate pe corupţie la ICCJ. Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat practic apărarea formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede Legea 78/2000. 

Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată, începând din septembrie 2018, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.

Precedentul termen în acest dosar a fost în 18 martie, când ar fi trebuit audiat Liviu Dragnea, dar acesta a cerut şi obţinut o nouă amânare din motive medicale, el fiind internat la o clinică privată după ce a acuzat dureri de spate.

În 21 iunie 2018, un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul ce viza angajarea fictivă a două angajate.