FOTO Jocul care te face rege pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Regele familiei“ are dreptul să facă ce vrea timp de 24 de ore

O bistriţeancă de 42 de ani a inventat un joc ce ajută la o mai bună cunoaştere a membrilor familiei. Câştigătorul va primi coroana şi va fi răsfăţat toată ziua. „Regele familiei“ se joacă numai în acasă, iar cunoaşterea partenerilor este obligatorie pentru a putea câştiga.

Elisabeta Uhelszki, o bistriţeancă de 42 de ani, a conceput un joc despre care psihologii cred că are calităţi terapeutice şi că ajută familiile să se cunoască mai bine.

Jocul, care se numeşte „Regele familiei", va fi lansat săptămâna viitoare, dar el este deja prezent în câteva magazine din Bistriţa. A fost înregistrat ca marcă la OSIM şi va fi vândut la început la preţ promoţional de 35 de lei şi va putea fi comandat şi prin internet.

Întrebări pentru copii, părinţi şi bunici

Trei generaţii pot sta la masă pentru a juca „Regele familiei", iar premiul este pe măsură: cel care câştigă îşi poate permite să ceară ce-i pofteşte inima, iar familia se supune. Regii se bucură de toate privilegiile.

Mama poate fi scutită de gătit şi de spălatul vaselor în acea zi, copilul poate cere mai mult timp şi atenţie din partea părinţilor, iar tata poate fi stăpânul telecomenzii o zi întreagă, dacă asta doreşte.

„Scopul jocului în care câştigă cel care îi cunoaşte mai bine pe ceilalţi este unul foarte important în societatea modernă: să reuneasă familiile, să-i ajute pe toţi cei din casă să comunice", este convinsă Elisabeta. „Regele familiei" seamănă cu Monopoly doar pentru că are pachete de cărţi, pion, zar şi căsuţe pe tabla de joc.

A investit 5.000 de euro

Întrebările din cărţile extrase sunt personale şi îi pot pune pe jucători în mare încurcătură dacă au trecut neatenţi pe lângă nevoile membrilor familiei.

De la „Unde mi-am cunoscut soţul şi în ce an?" şi până la „Ce cadou am primit de ziua mea?" sau „Spune ce mă înspăimântă cel mai mult?", jocul este un adevărat test de cunoaştere, dar şi o sursă de amuzament.

Familia Elisabetei Uhelszki a investit în joc, până acum, cât într-un Logan, adică ceva mai mult de 5.000 de euro. Şi asta în condiţiile în care toată munca de manufactură, după comandarea pieselor, a făcut-o familia.

„Fiecare jeton cu câte o întrebare a venit în pachet separat. Noi a trebuit să le separăm, să aşezăm în cutii, joc cu joc", explică autoarea. Piesele au fost realizate într-un atelier din Covasna, iar cutia şi jetoanele, într-o tipografie din Bistriţa Năsăud. „Dar un vis merită efortul", crede Elisabeta.

Iar ecourile sunt pe măsură: „Copiii care l-au văzut au fost încântaţi şi abia aşteaptă să-l joace, iar unii părinţi ne cer să facem deja variante noi care să poată fi jucate numai de copii sau între prietenii de familie", mai spune Elisabeta Uhelszki.

A renunţat la carieră pentru familie

Ideea creării acestui joc i-a venit Elisabetei Uhelszki după o experienţă care a ţinut-o mulţi ani departe de copilul ei. La câteva luni de la naşterea fiicei lor, femeia şi soţul său s-au îmbarcat pe un vas de croazieră. După patru ani de muncă pe vapor, cei doi soţi au revenit la Bistriţa.

Acum petrece cât mai mult timp cu familia ei şi şi-a găsit cel mai potrivit mod de a îmbina utilul cu plăcutul: a deschis această afacere de familie cu jocuri.

"Nu contează unde te afli sau ce faci, important e să ai familia ta alături şi deja trăieşti în cel mai frumos loc de pe Pământ."
Elisabeta Uhelszki
autor joc

Terapie psihologică

Specialiştii cred că punctul forte al jocului este comunicarea, într-o lume cuprinsă de criza de timp. „Din cauza oboselii sau a orelor de muncă, părinţii nu prea mai discută cu cei mici şi tind să îi lase să se descurce singuri.

Jocul acesta îi face să comunice mai bine. Ar putea fi o formă de terapie pentru că aplică elemente de psihologie gândite de un om care nu este psiholog de profesie", explică Ioan Orban, psiholog la Centrul de Asistenţă Psihopedagogică din Bistriţa.