Dosarul „Black Cube”: Instanţa vrea ca părţile civile să spună dacă sunt de acord cu judecarea lui Ron Weiner în procedură rapidă
0IInstanţa vrea ca părţile civile din dosarul "Black Cube” să spună dacă sunt de acord cu propunerea de judecare a lui Ron Weiner în procedură rapidă, care i-ar putea aduce o pedeapsă mai uşoară, cu suspendare, pentru faptele de care este acuzat, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi.
Update Tribunalul Bucureşti a luat luni în discuţie acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi de judecare în procedură rapidă a israelianului Ron Weiner, angajat al firmei Black Cube, trimis instanţei de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în 21 octombrie.
Judecătorul care analizează acordul încheiat cu Ron Weiner, în urma căruia procurorii DIICOT propun ca israelianul să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a stabilit ca părţile civile din cauză să vină în faţa instanţei şi să spună dacă sunt de acord cu această procedură rapidă de judecare.
Magistratul de la Tribunalul Bucureşti a stabilit următorul termen în 28 noiembrie, când sunt aşteptate să se prezinte la instanţă părţile civile din dosarul "Black Cube”, care să arate dacă Weiner, în raport cu acuzaţiile care îi sunt aduse, ar trebui judecat în procedură normală sau în procedură simplificată, ultima putându-le aduce pedepse mai mici faţă de cele pe care le-ar putea primi dacă acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu ar fi admis de instanţă.
Tot la Tribunalul Bucureşti trebuia să fie luată în discuţie, de către un alt judecător, şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de istaelianul David Geclowicz cu procurorii DIICOT, însă procesul a fost amânat pentru 9 noiembrie, întrucât nu s-au îndeplinit procedurile de citare cu Eduard Kovesi, fostul soţ al procurorului-şef al DNA, cu Liliana Sabău şi cu Sorin Fusea.
Procesul
Israelienii David Geclowicz şi Ron Weiner, acuzaţi că au spionat-o pe procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, şi-au recunoscut vinovăţia, în dosarul “Black Cube”, în urma acordului cu procurorii fiind propusă instanţei condamnarea lor la o pedeapsă de trei ani de închisaore cu suspendare. Magistraţii vor decide astăzi dacă acceptă propunerea procurorilor sau dacă cei doi israelieni vor primi alte pedepse după judecare.
David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul “Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare.
Potrivit unor surse judiciare, cei doi israelieni au negociat cu procurorii să propună instanţei condamnarea lor la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.
Procurorii au sesizat Tribunalul Bucureşti în vederea analizării celor spuse de cei doi. Cererile de judecare în baza acordului de recunoaştere a faptelor au fost înregistrate pe 21 octombrie şi au primit termen de judecată în 7 noiembrie.
Acuzaţiile procurorilor DIICOT
Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.
Potrivit Codului de procedura penală, după încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţă să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală.
În dosarul “Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi mai mulţi angajaţi firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie. Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.
"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie”, arată DIICOT.