Comisia de la Veneţia: Secţia Specială, obstacol în lupta împotriva corupţiei. Guvernul să limiteze drastic OUG-urile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor, potrivit draftului unui aviz realizat cu privire la emiterea OUG 7/2019 şi OUG 12/2019, ordonanţe de urgenţă care au scos în stradă mii de magistraţi, la începutul acestui an.

Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional, arată că motivele pentru înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, denumită şi Secţia Specială, cu o competenţă definită vag, rămân neclare, informează Ziare.com, care citează un draft de aviz trimis mai multor autorităţi din România, fiind realizat după ce o echipa de raportori a venit la sfârşitul lunii aprilie în ţară noastră şi a avut discuţii cu mai mulţi oficiali români.

Comisia de la Veneţia precizează că procurorii şefi din această secţie au fost numiţi în cadrul unui regim tranzitoriu care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor, care nu este în acord cu conceptul instituţional al CSM, privind separarea carierelor.

De asemenea, nu este clar în ce măsură procurorii din secţie şi procurorul şef al acesteia fac obiectul controlului ierarhic al procurorului general. "Această poate consolida opinia unora potrivit căreia adevăratul motiv al reformei instituţionale este acela de a schimbă cursul anchetelor penale în unele cauze de notorietate", explică experţii europeni.

Comisia arată că schimbările făcute în cadrul SS prin OUG sunt alarmante. Astfel, este probabil că secţia să primească (sau să fi primit deja) cauze complexe şi importante privind corupţia sau criminalitatea organizată. „Întrucât secţia nu ar fi în măsură să soluţioneze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera să de competenţă, această riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate," se arată în documentul citat.

Cel mai îngrijorător: Modificări legislative prin Ordonanţe de Urgenţă

"Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă", atrag atenţia experţii Comisiei de la Veneţia. Asta în vreme ce Constituţia prevede în mod clar că acestea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG a devenit o rutină.

Experţii precizează că normele fundamentale ale funcţionarii instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, "ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări."

„Textele juridice rezultate nu sunt clare. Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică.

În ceea ce priveşte modificările ulterioare aduse celor trei legi în domeniul justiţiei, acestea ar trebui să se facă printr-o procedura legislativă normală", se arată în documentul citat.

Numirile din marile parchete

În ce priveşte numirile în marile parchete - DIICOT, DNA sau Parchetul General - Comisia arată că sistemul de numire şi revocare a procurorilor din poziţii înalte rămâne, în esenţă, acelaşi, ministrul Justiţiei jucând un rol decisiv în acest proces, fără a contrabalansa competenţele preşedintelui României sau ale CSM. "Se recomandă elaborarea unui sistem de numire care să confere Secţiei de procurori a CSM un rol cheie şi proactiv în procesul de numire a candidaţilor în funcţii înalte de conducere în cadrul sistemului Ministerului Public", este recomandarea Comisiei.

Experţii citaţi mai atrag atenţia că este posibil că procurorii în funcţie să fie îndepărtaţi din poziţii că urmare a noilor criterii de eligibilitate, stabilite în mod arbitrar. "Comisia de la Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate procurorilor care erau deja în funcţie la momentul adoptării respectivelor modificări legislative", este altă recomandare.