Cluj: Filme şi gulaş-party de Ziua Maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de mâine a Festivalului Internaţional de Film Transilvania este dedicată cinematografiei maghiare

Cu ocazia Zilei Maghiare de la ora 13.00, clujenii sunt invitaţi la TIFF Meeting Point, unde are loc lansarea cărţii „Ospeţele lui Lali” de Francois Bréda, împreuna cu DVD-ul filmului „Hai noroc!/ Bahrtalo!”, în prezenţa regizorului Robert Lakatos.

De la 18.30, la UBB (Sala Auditorium), TIFF progreamează proiecţia de gală a filmului „Apărarea chineză / Chinese Defense” în regia lui Tompa Gabor, multipremiatul director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Este vorba despre singurul film regizat de acesta.

Filmul prezintă povestea lui Peter Gyorgy, a cărui întoarcere acasă e foarte diferită de ceea ce şi-a imaginat.

În primul rând el află că în cei 22 de ani de cand a plecat, Transilvania s-a separat de Ungaria şi că ţara lui nu mai e cea pe care o ştie.

Mai rău de atât, Peter nu e deloc binevenit. Povestea lui - două decenii de gulag siberian - reprezintă o ruşine pentru autorităţile locale care vor să-şi dovedească fidelitatea faţă de doctrina de partid, transformând Uniunea Sovietică într-o sursă de bunatate infinită.

Distribuţia filmului cuprinde nume mari din cinematografia românească precum: Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Victoria Cociaş.

La proiecţie vor participa Tompa Gabor şi actriţa Maia Morgenstern.

La finalul zilei, de la ora 20.00, TIFF Meeting Point va găzdui un gulaş-party irezistibil, iar de la  ora  21.30, tot la TIFF Meeting Point are loc concert al formaţiei sZempöl.