Un ordin al ministrului educaţiei a creat haos în învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Marian Pop, susţine că ordinul 4714/23.08.201, prin care este aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a creat haos în unităţile de învăţământ.

Conform Agerpres, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a emis Ordinul nr. 4714/23.08.2010, privind modificarea şi completarea ordinului prin care este aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Mai citiţi şi:

Efectul costurilor ascunse din Educaţie

Potrivit acestui ordin, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ este format dintr-un număr impar de 7 - 11 membri. Structura minimă a consiliului cuprinde următorii membri: directorul unităţii de învăţământ, doi reprezentanţi ai cadrelor didactice, aleşi din consiliul profesoral, contabilul/contabilul şef al unităţii de învăţământ, un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al primarului şi un reprezentant al asociaţiei de părinţi.

Liviu Marian Pop este de părere că acest ordin a fost emis cu încălcarea art. 145 din Legea învăţământului nr. 84/1995. "Ordinul exclude reprezentantul agenţilor economici  din structura obligatorie a consiliului de administraţie, deşi legea nu permite o asemenea posibilitate, incluzând însă contabilul sau contabilul şef al unităţii de învăţământ, funcţie care nu apare şi în prevederile Legii învăţământului", a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru Agerpres.

Sindicaliştii atrag atenţia că funcţia de contabil/contabil şef a fost înlocuită cu cea de administrator financiar încă din anul 2004. În consecinţă, ordinul face referire la o funcţie inexistentă în unităţile de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, deşi legea nu permite acest lucru, Ordinul impune ca, pentru unităţile de învăţământ din mediul rural, care au în componenţă structuri şcolare din satele care aparţin localităţii respective, reprezentarea cadrelor didactice să fie făcută de către cadrul didactic coordonator al structurii - fapt ce încalcă dreptul cadrelor didactice şi al consiliului profesoral de a-şi alege toţi reprezentanţii în consiliul de administraţie.

FSLI solicită ministrului Educaţiei revocarea sau anularea Ordinului 4714, care nu respectă Legea învăţământului.