Nereguli găsite de Curtea de Conturi la plata navetei elevilor. Peste 700 de tineri au abandonat şcoala din această cauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de copii nu au mai venit la şcoală pentru că nu au primit banii de navetă

Sumele plătite de stat pentru naveta elevilor s-au dublat în perioada 2009-2012, din cauza creşterii speculative a tarifelor pentru abonamentele lunare decontate, iar în 2013 alocarea a fost depăşită cu 25% faţă de cât fusese prevăzut în buget, arată Curtea de Conturi.  Însă nu toţi au primit banii, iar 731 de copii au abandonat şcoala în 2012 din această cauză, mai arată inspectorii.

În raportul public pe 2012 al Curţii de Conturi se precizează că, potrivit legii, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

"În anul 2012, de la bugetul de stat, prin bugetul MECTS, a fost alocată prin inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) unităţilor şcolare suma de 154,3 milioane lei, pentru decontarea abonamentelor de transport (auto/feroviar) a peste 143.000 elevi. În plus faţă de suma alocată, conform solicitărilor transmise de unităţile de învăţământ şi centralizate la nivelul ISJ-urilor la data de 31.12.2012, obligaţiile de plată neachitate reprezentând contravaloarea abonamentelor aferente transportului elevilor se cifrau la 37,5 milioane lei, cu 24,3% peste prevederile bugetare aprobate pentru anul 2012. Din analiză a rezultat că sumele decontate în perioada 2009-2012 pentru contravaloarea abonamentelor de transport au înregistrat majorări semnificative, respectiv de la 92,2 milioane lei, în 2009, la 154,3 milioane lei, în 2012. În fapt, pentru 2012, cifra comparabilă este 191,8 milioane lei, incluzând şi obligaţiile de plată restante", se arată în raport, potrivit Mediafax.

Creşteri neconforme cu realitatea

Curtea de Conturi constată astfel că dublarea sumei aferente abonamentelor de transport a elevilor în perioada 2009-2012 nu a fost cauzată de creşterea numărului de elevi care au beneficiat de abonamente, ci de majorarea speculativă a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor, care nu pot fi controlate de minister, ci de autorităţile locale.

Mai exact, pe rutele de transport pe care nu a existat concurenţă, tarifele practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare ale elevilor au înregistrat valori maxime (ex.: operatorii de transport din judeţele Covasna, Brăila, Tulcea, Hunedoara, Maramureş) şi tarifele maxime practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare a elevilor au înregistrat valori de până la şase ori mai mari decât tarifele practicate, pe distanţe similare, de CFR Călători, pentru abonamentele lunare de transport feroviar de călători.

Abandon în rândul elevilor navetişti

"Din informaţiile primite a rezultat că numai în anul 2012 au abandonat şcoala 731 de elevi, întrucât nu au mai putut plăti costul transportului la şcoală", se mai arată în raport.

În acest context, Curtea de Conturi notează că art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale (nr. 1/2011) a dat posibilitatea operatorilor privaţi de transport auto să majoreze speculativ tarifele practicate pentru abonamentele lunare ale elevilor, prin neexercitarea niciunui control, iar nedecontarea contravalorii abonamentelor lunare de transport a elevilor a avut drept consecinţă creşterea absenteismului/abandonului şcolar.

Curtea de Conturi a mai constatat că MECTS deţinea, la 31.12.2012, un cont la Banca Comercială Română, cu un sold de 240 mii lei, deşi reglementările în vigoare interzic instituţiilor publice să efectueze operaţiunile de încasări şi plăţi prin instituţii de credit, cu excepţia încasărilor şi plăţilor efectuate în valută.

Nereguli au fost constatate şi la nivelul entităţilor din subordinea şi/sau coordonarea ministerului.

Astfel, la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi la Universitatea Maritimă Constanţa, nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea terenurilor aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrarea unităţilor de învăţământ, în sumă de 339.000 lei. 

La Universitatea Oradea, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu şi Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, contravaloarea unor active, în sumă de 356.000 lei, a fost înregistrată eronat în conturi de cheltuieli, iar la Universitatea "Ovidiu" Constanţa nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 25.789.000 lei, reprezentând valoarea activelor puse în funcţiune, potrivit proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de investiţii. 

La Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă suma de 23.000 lei, reprezentând valoarea unor active necorporale rezultate din activitatea de cercetare şi dezvoltare şi nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă valoarea provizioanelor, stabilită în baza unor sentinţe judecătoreşti.

În privinţa modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat, s-a stabilit că la nivelul MECTS nu s-a urmărit încasarea şi virarea la bugetul statului a dividendelor în sumă de 44.000 lei cuvenite pentru acţiunile deţinute, în numele statului român, la societăţi comerciale. În timpul controlului însă, suma a fost încasată şi virată la bugetul statului, se precizează în raport.


Vicepremierul Dragnea, despre achiziţia microbuzelor şcolare: suntem la contestaţie, nu ştiu când ajung în şcoli

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că procedura de achiziţie de microbuze şcolare a depăşit termenul estimat pentru anul 2013, explicând că a ajuns „în buna tradiţie românească” în stadiul contestaţiei la CNSC şi urmează să ajungă probabil la Curtea de Apel. Ca atare, susţine că nu ştie când vor ajunge microbuzele în şcoli.

VIDEO Microbuzele şcolare, în vizorul poliţiştilor: şoferi fără atestate profesionale şi maşini fără ITP sau RCA

Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate, în perioada 9-19 septembrie 2013, de poliţişti, care au depistat 75 de maşini cu inspecţia tehnică periodică (ITP) expirată, dar şi 20 de şoferi care nu deţineau atestate profesionale. Valoarea totală a sancţiunilor depăşeşte 84.000 de lei.

Ministerul Educaţiei vrea să ia în leasing 800 de microbuze pentru elevi. Investiţia depăşeşte 30 de milioane de euro

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat că vrea să cumpere în leasing 800 de microbuze şcolare, într-un contract în valoare de 31 de milioane de euro fără TVA, pentru a asigura transportul elevilor din mediul rural către şcoli, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.