Furtună într-un vas de toaletă. Scandalul WC-urilor open space dintr-o școală s-a dovedit doar o petardă

0
Publicat:

Povestea școlii din Gorj, acolo unde, în urma renovării clădirii, vasurile de toaletă ale elevilor ar fi fost montate fără pereți despărțitori, a revoltat zilele trecute întreaga opinie publică. Imaginile care au circulat pe internet, cu WC-rile la vedere, păreau greu de crezut, deși vorbim despre România, o țară unde aproape totul este posibil. Acest caz depășea însă orice imaginație, motiv pentru care am cerut detalii directorului unității de învățământ, dar și primarului din localitate. Întreaga poveste, susțin cei doi, nu a fost decât un fake news, o răfuială politică, un scandal lansat din motive de campanie electorală. 

Grupul sanitar al școlii nu este încă renovat complet. Sursa foto: gorjonline.ro

La școala gimnazială nr 1 din comuna Peștișani, județul Gorj, învață peste 150 de elevi. Vorbim despre o clădire cu parter și un etaj, renovată începând din 2019, prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL.

„În curtea instituției avem mai multe clădiri. Liceul, școala gimnazială, două săli de sport, cantina, clădirea internatului…suntem un mini- campus, dacă vreți”, a declarat pentru Adevărul directorul școlii, profesorul Alin Dobromirescu. 

Școala generală nr.1 din peștișani, Gorj

Corpul de clădire în care învață, începând din acest an, elevii din clasele primare și cei de la gimnaziu, a intrat în reabilitare acum cinci ani. „Lucrările, care au costat în jur de 2 milioane de lei, au fost mult tergiversate din cauza firmei care a câștigat la acea vreme licitația și care le-a abandonat. Proiectul a fost subcontractat de primărie, iar în această toamnă am reușit să-l finalizăm”, ne-a explicat primarul din localitate, Cosmin Pigui.

Am schimbat destinația mai multor încăperi pe care le-am transformat în toalete, am făcut și cabinet medical, și cabinet psihologic” ne-a mai spus edilul.

La parter avem toalete pentru elevi, dar și pentru copiii de grădiniță. Apoi, avem toalete pentru persoanele cu dizabilități, pentru fete și pentru băieți. La etaj avem la fel, toalete pentru fete, pentru băieți și pentru profesori. Însă, aceste grupuri sanitare de la etaj nu sunt finalizate complet și, evident, nici date spre folosință. Elevii folosesc toaletele de la parter, profesorii pe cele din incinta liceului, acolo unde este și cancelaria”, a mai precizat primarul din Peștișani. 

Așa zisele toalete open space sunt închise. Sursa: Alin Dobromirescu

Deși mai sunt câteva finisaje de făcut precum montarea ușii grupului sanitar de la etaj, montarea unor uși anti-foc, finalizarea gardului care împrejmuiește clădirea și zugrăvirea fațadei, școala este perfect funcțională. „Mai sunt mici mărunțișuri de făcut. Și, dacă ar fi fost după mine, nu aș fi dat clădirea în folosință decât după recepția lucrărilor. Asta ar fi însemnat să mai așteptăm câteva săptămâni, însă nu aveam unde să țin toți copiii. M-am confruntat cu lipsă de spațiu. Prin urmare, a trebuit să aduc aci, din corpul de clădire unde funcționează liceul, câteva clase de elevi”, explică situația directorul Dobromirescu. 

La fel ca și primarul, și profesorul ne-a precizat că lucrările de reamenajare a grupului sanitar aflat la etajul clădirii, acolo unde unde au fost amplasate wc-uri fără pereți despărțitori, nu sunt finalizate. Motiv pentru care toaleta nu este funcțională. „Elevii care învață la etaj, sunt câteva clase de gimnaziu, folosesc toaletele de la parterul clădirii. Asta, până când vor fi montate panourile despărțitoare și ușa la grupul sanitar de la etaj”, mai spune profesorul. „În acest moment, acel grup sanitar este blocat, este închis, accesul elevilor este restricționat. Noi avem deja panourile, le-am primit, la fel și ușa..doar să vină cineva să le monteze”. 

Prin urmare, grupul sanitar buclucaș nu va rămâne așa. „Să spui că am dat copiilor spre folosință toalete open space este total neadevărat, este total fals”, spune directorul. „Probabil că mâine (n.r. azi) vom aduce o echipă de muncitori care va monta ușa și panourile”, ne-a declarat, ulterior, primarul. 

Cosmin Pigui, edilul din localitatea Petroșani, este de părere că scandalul wc-urilor open space a fost gândit cu un scop și anume acela de a-l discredita în fața alegătorilor, acum, în plină campanie electorală. „Povestea toaletelor open space nu este altceva decât un fake news. Nimic din ce s-a scris nu este real. Cum își poate închipui cineva că noi i-am putea lăsa pe copii să folosească o toaletă la comun?  Să se vadă unii pe alții? Scandalul este, mai degrabă, unul cu iz politic. Este păcat însă că, iată, la mijloc sunt prinși copiii, școala, învățământul”.

Primarul a mărturisit că există o persoană în localitate cunoscută ca fiind „reclamagiu de profesie” „Am avut 36 de reclamații la Curtea de Conturi și nu s-a confirmat nici una! Bănuiesc cine ne-a vrut răul, dar nu vă pot spune pentru că, așa cum ziceam, e doar o bănuială”. 

Alin Dobromirescu, directorul Șolii Generale nr. 1 din Peștișani, Gorj. Foto: arhivă proprie

Directorul școlii din Peștișani arată că povestea, deși nu este reală, aduce o pată școlii pe care o conduce.

„Și este trist, pentru că ar trebui să fim mai responsabili. Școala noastră este o școală europeană, implicată în tot felul de proiecte. Ar trebui să avem un interes comun pentru că, până la urmă, vorbim despre niște copii, despre educația și viitorul lor. Și avem copii tare buni. La evaluarea națională am avut un procent de promovabilitate de aproape 80%, iar la Bacalaureat dintr-o singură clasă de a XII-a, au promovat peste 50%”, a mai precizat dascălul.