Magazinele din SUA riscă să rămână cu rafturile goale în curând. „Dacă nu găsim o soluție, va începe să doară”

0
Publicat:

Directorul executiv al Maersk, una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, avertizează că, dacă nu se încheie un acord comercial între SUA și China, americanii ar putea avea parte de lipsuri serioase în magazine până în vară.

Statele Unite riscă rafturi goale până în vară FOTO: Arhivă

Americanii s-ar putea confrunta cu rafturi goale în marile lanțuri de magazine până în vară, dacă președintele Donald Trump nu reușește să ajungă la un acord comercial cu China, a avertizat Vincent Clerc, directorul executiv al Maersk.

„Imaginile cu rafturi goale în marile magazine din SUA poate nu sunt chiar după colț, dar haideți să fim clari: dacă nu găsim o soluție până în vară, va începe să doară destul de mult în toate sectoarele”, a declarat Clerc, potrivit The Telegraph. „Există anumite mărfuri și produse pentru care nu poți găsi ușor alternative la importurile din China”.

Negocieri tensionate între SUA și China

Avertismentul vine în contextul în care Washingtonul și Beijingul urmează să reia negocierile comerciale în acest weekend, după luni de incertitudine. Liderii unor giganți retaileri precum Walmart și Target i-au transmis în privat lui Trump că impunerea tarifelor de 145% pe importurile din China ar putea provoca haos în magazine. În replică, China a aplicat propriile taxe vamale de 125%.

Scădere abruptă a transporturilor dintre SUA și China

Maersk, companie care transportă mărfuri pentru Walmart, Target și Nike, a anunțat că volumul containerelor între SUA și China a scăzut cu până la 40% în luna aprilie, după ce Trump a anunțat noile tarife pe 2 aprilie.

Clienții noștri își consumă stocurile și încearcă să amâne cât pot deciziile, așteptând să vadă ce se va întâmpla. Apelează nu doar la depozitele proprii, ci și la cele din Canada și Mexic”, a spus Clerc. „Pentru unele produse există capacități alternative de aprovizionare, dar pentru altele - precum semiconductori sau ceva aparent simplu, cum ar fi bocancii de snowboard – dependența de China este foarte mare.

O măsură necesară, spune Trump

Președintele Trump susține că războiul comercial este o măsură dureroasă, dar necesară, pentru a reduce dependența de bunurile ieftine din China și pentru a stimula producția locală.

Totuși, Vincent Clerc pune sub semnul întrebării această strategie, avertizând că ar putea duce la creșteri de prețuri pentru produsele de zi cu zi. „Visul de a produce totul local, cu tot ce presupune un lanț de aprovizionare complet, nu este realizabil. Șomajul este la un minim istoric în SUA și se deportează sute de mii de oameni. De unde va veni forța de muncă?”, a întrebat el. „Dacă va trebui să plătim forță de muncă americană, niciun tricou nu va costa sub 150 de dolari”.

Risc de recesiune în SUA

Înaintea negocierilor SUA-China, Clerc a subliniat că, dacă tarifele devin o realitate pe termen lung, „în anumite cazuri, acest lucru va avea un impact semnificativ, crescând riscul unei recesiuni în SUA”.

În ciuda acestor avertismente, acțiunile Maersk au crescut cu aproximativ 1% joi dimineață, compania raportând venituri de 13,3 miliarde de dolari în primul trimestru, comparativ cu 12,4 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut.