Guvernatorul statului New Mexico arată spre instigatori ai miliţiei civile după ce un bărbat a fost împuşcat lângă statuia unui colonist spaniol VIDEO
0Guvernatorului statului New Mexico a transmis că responsabilii vor cunoaşte rigorile legii după ce protestele au degenerat şi un bărbat a fost împuşcat. Autorităţile arată cu degetul spre membri ai miliţiei civile care au provocat încleştări violente în timpul protestelor din centrul vechi al oraşului Albuquerque.
Incidentul a avut loc în apropierea unui muzeu din centrul Albuquerque, New Mexico, unde încăierări au izbucnit între protestatari după ce un grup a încercat să dea jos statuia unui colonist spaniol din secolul al XVI-lea, primul guvernator al statului.
„Sunt îngrozită şi dezgustată dincolo de cuvinte”, a scris guvernatorul Michelle Lujan Grisham pe Twitter, condamnând „indivizii înarmaţi până în dinţi care s-au afişat ostentativ la proteste numindu-se garda civilă” şi au apărut acolo „dintr-un singur motiv: să ameninţe protestatarii şi să ofere un spectacol al forţei nereglementate”.
„Nu e niciun fel de loc în New Mexico pentru o miliţie aspirantă care încearcă să terorizeze cetăţenii; nu avem spaţiu pentru niciun fel de violenţe pe străzile şi în comunităţile noastre. Instigatorii din această seară vor fi găsiţi, anchetaţi şi vor suporta rigorile legii”.
Bărbatul împuşcat e în stare critică, dar stabilă. Poliţia l-a arestat pe Stephen Ray Baca, 31 de ani, în legătură cu incidentul.
Un clip apărut în social media surprinde o încăierare care a izbucnit înainte să fie auzite focuri de armă. Potrivit Reuters, aceasta a avut loc între protestatari care încercau să dea jos de pe soclu statuia conchistadorului Juan de Onate şi bărbaţi înarmaţi care s-au proclamat Garda Civilă din New Mexico. Un individ implicat într-o altercaţie cu protestatarii a scos la un moment dat o armă şi a tras de cinci ori. Înainte de asta, aceştia au încercat să-l împingă. Apoi s-a auzit un strigăt că cineva a fost împuşcat.
Poliţia a transmis că a primit plângeri că aceşti indivizi instigă la violenţe, deşi nu există confirmări oficiale în acest sens şi o investigaţie din partea FBI şi a anchetatorilor poliţiei este în curs.
"Primim rapoarte despre grupurile de paznici care s-at putea afla în spatele instigării la violenţe. Dacă se dovedeşte că aşa stau lucrurile, vor suporta rigorile legii inclusiv prin numirea şi acuzarea federală a grupului motivat de ură", a declarat şeful poliţiei Albuquerque, Michael Geier.
Primarul Albuquerque Tim Keller a spus că împuşcăturile sunt acte de violenţe „tragice, revoltătoare şi inacceptabile”. Totodată, această sculptură a devenit acum o problemă urgentă de siguranţă publică”, astfel că „oraşul va înlătura statuia până când instituţiile civice dedicate vor stabili următorii paşi .“
Statuia din centrul protestului de luni de la Albuquerque face parte dintr-o sculptură controversată numită „La Jornada”, care îl înfăţişează pe Onate, cunoscut pentru masacrul din 1599 al triburilor pueblo, în fruntea unui grup de colonişti spanioli în ceea ce este acum New Mexico.